Vernisajul expoziției „Introducere în arta meșteșugărească indiană”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | oct. 11, 2023

Obiecte realizate cu multă pasiune, măiestrie și răbdare de meșteri artizani din diferite state ale Indiei (Rajasthan, Uttar Pradesh, Bihar, Odisha sau Chhattisgarh) vor fi prezentate clujenilor în expoziția „Introducere în arta meșteșugărească indiană”, organizată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Expoziția reflectă elemente culturale cheie ale esenței națiunii: elefanți, cămile, păuni, diferite flori, alături de reprezentări ale oamenilor care îndeplinesc ritualuri zilnice. „Articolele de artizanat ilustrează tehnici specifice, prezente în subcontinent de secole, păstrate vii și transmise din generație în generație. Cea mai importantă dintre acestea este tehnica Dhokra sau tehnica de turnare cu ceară pierdută. Acest tip de turnare de metal a fost folosit în India de peste 4.000 de ani și este încă folosit. Unul dintre cele mai vechi artefacte cunoscute, realizate în tehnica Dhokra, este dansatorul din Mohenjo-daro” – precizează organizatorii.

Expoziția este însoțită de o serie de fotografii din diverse părți ale Indiei, ce surprind locuri, oameni, festivaluri, zeități și viața de zi cu zi, între care un set de imagini este din colecția „Harmonious India”, semnate de Mugur Vărzariu.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 octombrie, ora 15:00, la sediul muzeului (str. Memorandumului nr. 21), în prezența ambasadorului Indiei în România, ES Rahul Shrivastava.

Vor lua cuvântul: Excelența Sa, ambasadorul Indiei în România, dl Rahul Shrivastava, prof. dr. Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, prof. dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai și dr. Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai.

Prin organizarea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția „Introducere în arta meșteșugărească indiană” încearcă „reducerea distanței dintre cele două culturi și redescoperirea valorilor comune”. Obiectele de artizanat din diverse colțuri ale Indiei, expuse în spațiul generos al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, constituie „o minunată incursiune în lumea meșteșugurilor indiene”, iar alăturarea lor celor românești, aflate în patrimoniul Muzeului, creează un spațiu simbolic de prietenie și comunicare între India și România. Evenimentul marchează, astfel, și celebrarea, în 2023, a 75 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13-29 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17:00.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Memorialul Gherla vă invită duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 12.30 la o dublă lansare de carte: „Cântecul pietrei” și „Pe drumul închisorii”. Amândouă volumele sunt dedicate memoriei părintelui Nicolae Bordașiu. Primul volum este de poezie, „Cântecul Pietrei”,...