Vernisajul expoziției „Introducere în arta meșteșugărească indiană”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | oct. 11, 2023

Obiecte realizate cu multă pasiune, măiestrie și răbdare de meșteri artizani din diferite state ale Indiei (Rajasthan, Uttar Pradesh, Bihar, Odisha sau Chhattisgarh) vor fi prezentate clujenilor în expoziția „Introducere în arta meșteșugărească indiană”, organizată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Expoziția reflectă elemente culturale cheie ale esenței națiunii: elefanți, cămile, păuni, diferite flori, alături de reprezentări ale oamenilor care îndeplinesc ritualuri zilnice. „Articolele de artizanat ilustrează tehnici specifice, prezente în subcontinent de secole, păstrate vii și transmise din generație în generație. Cea mai importantă dintre acestea este tehnica Dhokra sau tehnica de turnare cu ceară pierdută. Acest tip de turnare de metal a fost folosit în India de peste 4.000 de ani și este încă folosit. Unul dintre cele mai vechi artefacte cunoscute, realizate în tehnica Dhokra, este dansatorul din Mohenjo-daro” – precizează organizatorii.

Expoziția este însoțită de o serie de fotografii din diverse părți ale Indiei, ce surprind locuri, oameni, festivaluri, zeități și viața de zi cu zi, între care un set de imagini este din colecția „Harmonious India”, semnate de Mugur Vărzariu.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 octombrie, ora 15:00, la sediul muzeului (str. Memorandumului nr. 21), în prezența ambasadorului Indiei în România, ES Rahul Shrivastava.

Vor lua cuvântul: Excelența Sa, ambasadorul Indiei în România, dl Rahul Shrivastava, prof. dr. Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, prof. dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai și dr. Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai.

Prin organizarea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția „Introducere în arta meșteșugărească indiană” încearcă „reducerea distanței dintre cele două culturi și redescoperirea valorilor comune”. Obiectele de artizanat din diverse colțuri ale Indiei, expuse în spațiul generos al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, constituie „o minunată incursiune în lumea meșteșugurilor indiene”, iar alăturarea lor celor românești, aflate în patrimoniul Muzeului, creează un spațiu simbolic de prietenie și comunicare între India și România. Evenimentul marchează, astfel, și celebrarea, în 2023, a 75 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13-29 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17:00.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14 - 24 iunie 2024). În valoare de 2500 de euro, bursa a fost inițiată în memoria unuia...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Maratonul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC), ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, se va desfășura între 18 și 25 august, în toate locurile de tradiție unde s-a consacrat. Publicul se va putea bucura din nou de sutele de evenimente care...