(VIDEO) Conferința susținută de Arhim. Efrem Vatopedinul și lansarea cărții „Din «Universitatea Pustiei» – Cuvinte către credincioșii din întreaga lume”

de | iun. 13, 2023

Arhimandritul Efrem Vatopedinul, stareț al Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, Grecia,  a conferențiat marți seara, 13 iunie 2023, la Cluj-Napoca. Manifestarea, care a debutat la ora 20:00, în sala „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, a inclus și lansarea cărții „Din «Universitatea Pustiei» – Cuvinte către credincioșii din întreaga lume”, semnată de Arhim. Efrem Vatopedinul. La evenimentul cultural-religios au luat parte ierarhii Arhiepiscopiei Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, precum și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, clerici, oameni de cultură, alături de peste o mie de credincioși.

În deschidere, Mitropolitul Andrei a adresat un cuvânt de bun venit, în care a amintit că-l cunoaște pe starețul Efrem încă din primul an de episcopat, când primul său drum în afara țării, în calitate de episcop, l-a făcut la Sfântul Munte Athos. Apoi, ierarhul a evocat personalitatea marcantă a Sfântului Paisie Aghioritul, iar pe părintele Efrem l-a numit „ostaș al Bisericii, care se luptă împotriva secularizării”.

În cadrul conferinței, Starețul Efrem a precizat că „Sfântul Munte este un loc prin excelență dedicat liniștii, isihiei”, și a amintit de părintele Paisie Aghioritul, care spunea că „Dumnezeu, ca să-l smerească, i-a dăruit faimă, iar chilia sa a devenit ca o cafenea”.

Totodată, i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mulțumitori. „Să-I mulțumim lui Dumnezeu că suntem mădulare ale Bisericii Ortodoxe, că suntem îndreptățiți să gustăm din vesnicie”, a precizat starețul athonit, arătând că „Hristos este totul și doar având această conștiință putem sa pregustăm veșnicia”.

 

După conferință, invitatul a răspuns întrebărilor venite din public. Întreaga manifestare a fost moderată și prezentată de părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

La final, a fost semnalată apariția cărții „Din «Universitatea Pustiei» – Cuvinte către credincioșii din întreaga lume”, semnată de Arhim. Efrem Vatopedinul, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, cu o prefață semnată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. Volumul este rodul unui parteneriat între editurile „Renașterea” și „Pietrele vor vorbi” și a putut fi achiziționat la ieșire de către cei prezenți la eveniment.

 

În finalul întâlnirii, alături de membrii grupului „Prieteni de poveste” și ai Corului „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” din cadrul comunității ASCOR Cluj, toți cei prezenți au cântat imnul Axion.

Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” și Universitatea Babeș-Bolyai.

Conferința a făcut parte din seria de întâlniri organizate cu prilejul vizitei Părintelui Arhimandrit Efrem la Cluj-Napoca. Cu această vizită a fost  adusă și o copie după Sfânta Cruce a Împăratului Constantin cel Mare, care a fost dăruită comunității clujene.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...