Vizită arhierească la Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”

de | oct. 6, 2022

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, propune expoziția outdoor „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”, ce poate fi vizitată în perioada 1-30 octombrie 2022, în mod gratuit, la „Tunelul Timpului” aflat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, joi, 6 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vizitat expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate” și a apreciat munca și devotamentul celor implicați în concretizarea acestui proiect. Ierarhul a fost însoțit de coordonatorii proiectului expozițional: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul dr. Cornel Coprean, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului – dr. Paul Ersilian Roșca și cercetătorul științific Varga Attila – membru al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, precum și de directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca- pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și secretarul eparhial – dr. Eugen Adrian Truță.

Expoziția este derulată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în contextul în care Eparhia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a aniversat, de curând, un secol de la reînfiinţarea ei, respectiv 100 de ani de la instalarea întru Episcop a lui Nicolae Ivan, la Biserica din Deal.

„Prin intermediul expoziției aniversare am căutat să punem în valoare rolul major pe care Eparhia clujeană l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa culturală şi spirituală a românilor. Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918, a deschis noi perspective pentru românii din provincie, dar şi pentru situaţia Bisericii Ortodoxe în general şi din oraşul Cluj, în special. Aceste transformări multiple, care au survenit în viaţa comunităţii, au fost foarte vizibile, iar în reuşita lor Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului, reînființată în 1921 pe temeliile vechilor Eparhii ștefaniene de la Feleac și Vad, și condusă de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, a deţinut un rol definitoriu. Datorită priceperii primului ei episcop s-au deschis școli, biserici, mănăstiri, fundații, s-au publicat cărți și reviste, reușindu-se astfel consolidarea unor strânse relații cu cele mai importante instituții emblemă ale țării: Casa Regală, Academia Română, Guvernul, Universitatea etc”, a spus consilierul cultural al Eparhiei, pr. Cornel Coprean.

Citiți mai multe detalii: Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”

Mai multe fotografii AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA