Vizita Părintelui Arhimandrit Efrem Vatopedinul în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

de | iun. 12, 2023

Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul va efectua, în perioada 13-15 iunie 2023, o vizită în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos va aduce o Cruce, copie după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, pe care o va oferi în dar comunității creștine din Cluj-Napoca.

În această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente și întâlniri duhovnicești cu Părintele Efrem după următorul program:

Marți, 13 iunie 2023

 • ora 13.00 Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
  Întâmpinarea Părintelui Efrem Vatopedinul și primirea Sfintei Cruci, copie după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la Catedrală de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
 • ora 20.00 Sala Auditoriul Maximum, str. M. Kogălniceanu nr 5, Cluj-Napoca
  Conferință publică susținută de Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul și lansarea cărții „Din Universitatea Pustiei” – Omilii ale Arhim. Efrem Vatopedinul.

Miercuri, 14 iunie 2023

 • ora 9.00 Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
  Sfânta Liturghie, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
 • ora 13.00 Mănăstirea Nicula
  Sinaxa stareților, starețelor, duhovnicilor și egumenilor de mănăstiri din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Lucrările vor fi prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei iar cuvântul de învățătură va fi adresat de Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul.
 • 19.00 Biserica studenților din Campusul Universitar „B.P. Hașdeu”
  Aducerea Sfintei Cruci, copie după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, de la Catedrala Mitropolitană. Participă Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Joi, 15 iunie 2023

 • ora 9.00 Biserica studenților din Campusul Universitar „B.P. Hașdeu”
  Sfânta Liturghie, cu participarea Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
 • ora 11.30 Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”
  Participare la Festivitate de absolvire și premierea elevilor

Arhimandritul Efrem Vatopedinul este părinte duhovnicesc și stareț al Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, Grecia, ucenic al bătrânului Iosif Vatopedinul.

Părintele Efrem Vatopedinul provine dintr-o familie cipriotă săracă, dar evlavioasă. S-a născut pe 5 iunie 1956 în localitatea Peristeronopighí din Cipru, primind numele Vassilios. A rămas orfan de copil în timpul invaziei turcești.

Fiind evlavios, după încheierea studiilor liceale, în 1974 a intrat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena. A absolvit în 1978 cu succes şi s-a întors în Cipru unde, în 1979 a fost numit profesor la Şcoala Bisericească „Apostolul Varnava” din Nicosia. În 1981 a hotărât să devină monah la Sfântul Munte, intrând în obştea lui Gheronda Iosif. A fost hirotonit diacon în 1983 şi preoțit în 1984. În 1990 a devinit arhimandrit și stareț al Mănăstirii Vatoped, iar în 2009 îndrumătorul duhovnicesc al monahilor (după mutarea la cele veșnice a bătrânului Iosif).

În timp foarte scurt, Gheronda Efrem a reuşit să reaşeze din punct de vedere liturgic și tipiconal mănăstirea, să o restaureze în cea mai mare parte, să îi conserve vechile odoare şi să se îngrijească de întreaga ei zestre materială. Mănăstirea, care astăzi numără peste 110 monahi, a ajuns să fie cel mai mare așezământ de călugări și un reper pentru viața monahală din Grecia.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...