Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilități, sărbătorită de două centre sociale din Turda

de | dec. 5, 2023

Fundația Filantropică „Sfânta Irina” din Turda, prin Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copii cu dizabilităţi „Sfânta Irina” şi Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru adulţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Turda, a marcat marți, 5 decembrie 2023, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Sărbătorită anual la data de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Cu acest prilej, marți, 5 decembrie, de la ora 14:00, la Biserica „Învierea Domnului” din municipiu (Micro 3), la evenimentul dedicat persoanelor cu dizabilități a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a săvârşit o slujbă de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptele milei creștine.

Totodată, ierarhul a îndemnat la empatie cu cei aflaţi în nevoie și i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat și se vor implica în activitatea celor două centre de la Turda, în frunte cu preoţii care coordonează activităţile de la cele două centre: preotul Florian Șimonca şi preotul Daniel Sârb.

Alocuțiuni și mesaje au transmis viceprimarul municipiului Turda, Daniela Pîrlea, și directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Nicolata Molnar.

La finalul evenimentului, beneficiarii celor două centre au susținut un concert de colinde, precum și alte grupuri invitate.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a oferit tuturor copiilor cărți duhovnicești. Totodată, din partea Moșului, aceștia au primit daruri.

14 ani în slujba aproapelui aflat în suferinţă

Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu dizabilităţi din Turda a fost înfiinţat în anul 2009, la iniţiativa Parohiei Turda-Oprişani 2 şi a Fundaţiei filantropice „Sfânta Irina”. În primii doi ani de funcţionare s-au făcut eforturi pentru achiziţionarea aparaturii specifice cât mai performante, iar în 2011 a fost inaugurat un parc destinat copiilor cu dizabilităţi.

Centrul „Sfânta Irina” Turda funcţionează ca centru de zi (sistem ambulator) şi are ca obiect de activitate oferirea și efectuarea tratamentelor de recuperare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, fără discriminare, indiferent de etnie, religie, gen, nivel de instruire, mediu de provenienţă și situaţie financiară.

Centrul oferă un model de servicii integrate de recuperare psihoneuromotorie de tip ambulator, consiliere şi suport, destinat copiilor cu dizabilităţi de tip fizic şi psiho-neuromotor, din familii sau centre rezidenţiale, care încurajează participarea activă și accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari în viața socială, prevenind astfel izolarea şi separarea de comunitate a acestora.

Copiii beneficiază, în regim ambulator, de servicii de recuperare şi reabilitare constând în: kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, terapie psihopedagogică, terapie logopedică. Pe lângă serviciile de recuperare, centrul oferă și consiliere socială şi spirituală pentru copiii beneficiari și familiile acestora, evaluare medicală de specialitate și transport cu autovehiculul special adaptat pentru persoanele cu handicap motor.

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu pentru adulţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Turda s-a deschis în 2007 și a fost atunci singura instituţie în sistem ambulatoriu de acest gen din judeţul Cluj. Toate serviciile de recuperare şi reabilitare oferite persoanelor cu dizabilităţi în cadrul centrului sunt gratuite.

„Misiunea noastră este de a oferi gratuit şi la standardele de calitate servicii de recuperare şi reabilitare tuturor persoanelor adulte cu handicap fizic şi neuromotor, din familii sau din centre de asistenţă socială, asigurând în acest fel participarea activă şi accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari şi prevenind izolarea şi separarea de comunitate a acestora”, conform preotul Daniel Sârb, coordonatorul centrului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...