Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită prin rugăciune la Cluj-Napoca

de | apr. 8, 2023

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 8 aprilie 2023, zi în care a fost sărbătorită și Ziua Internațională a Rromilor, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie bilingvă, în limbile română și rromani. Au luat parte numeroși credincioși de etnie rromă și elevii care participă la Olimpiada Națională de Limba Rromani, Ediția a XXII-a, găzduită în acest an la Cluj-Napoca, în perioada 6-9 aprilie.

Răspunsurile la strană au fost date alternativ, în limbile română și rromani, totodată fiind rostite ectenii și rugăciuni în cele două limbi.

Alături de ierarh au slujit: secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul facultății – pr. Grigorie Foltiș, cei doi părinți ai comunităților de rromi din județul Cluj: preotul Gelu Petru Săvărășan (Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât) si preotul Marin Trandafir Roz (Parohia misionară „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Turda), precum si preotul Vasile Pașca.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Credință, viață și Înviere”.

 

În cadrul Liturghiei, Preasfinția Sa a rostit o ectenie pentru odihna sufletelor victimelor de etnie rromă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.

La finalul slujbei, ierarhul a săvârșit un Polihroniu cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Rromilor, în anul 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Începând cu anul 2006, Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”, astfel sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate rromilor.

Olimpiada Națională de Limba Rromani, găzduită la Cluj-Napoca

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba Rromani, Ediția a XXII-a, care în acest an este găzduită la Cluj-Napoca, în perioada 6-9 aprilie, a avut loc joi, 6 aprilie, de la ora 17:30, în Aula Faculății de Teologie Ortodoxă, în prezența Mitropolitului Andrei. Vineri, 7 aprilie, între orele 9:00-12:00, elevii au susținut proba scrisă, iar sâmbătă dimineața, 8 aprilie, au fost afișate rezultatele, zi în care elevii au participat și la Sfânta Liturghie. Duminică, 9 aprilie, tot în aula Facultății de Teologie Ortodoxă, va avea loc Festivitatea de premiere. De asemenea, pe parcursul celor patru zile, aceștia vor vizita mai multe obiective turistice din municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi.

Comunitățile rrome, în atenția Arhiepiscopiei Clujului

În cadrul Eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, precum și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan, care desfășoară o activitate social-misionară bogată, ridicând în scurt timp două bisericuțe pentru cele patru comunități de rromi din zonă.

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca).

Asociația „Sfântul Moise Arapul” a fost înființată în anul 2013, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Aceasta desfășoară proiecte pentru sprijinul comunităților de rromi de pe tot cuprinsul eparhiei, în special în vederea educării și a incluziunii sociale, președintele asociației fiind Crăciun Ioan Lăcătuș, de etnie rromă.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane, printre care un număr însemnat de persoane de etnie rromă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa


Citește și

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA