Anul acesta se împlinesc în data de 3 aprilie, 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.
Căutând în istorie, aflăm că odată cu urcarea pe tronul Moldovei, la 22 iunie 1849, a domnitorului Alexandru Grigore Ghica, organizarea ordinii interne a constituit pentru acesta o prioritate. Alături de numeroase măsuri economice și administrative ce își propuneau modernizarea Moldovei, domnitorul a promulgat printr-un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române.
Prin această lege, Jandarmeriei i-a fost atribuit un statut juridic și s-a urmărit crearea unei instituții moderne pentru asigurarea ordinii interne în Moldova, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei.
Pentru marcarea acestui moment aniversar important, l-am invitat să ne vorbească despre această zi, despre misiunea pe care o au jandarmii într-o societate mișcată tot mai mult de convulsii sociale, politice și econimice, despre satisfacțiile muncii, dar și despre provocările ei, pe dl col. Clițan Sebastian-Florin, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă ʺȘtefan Ciceo-Popʺ din Cluj-Napoca.
Să nu uităm că astăzi, Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, misiuni de protecţie instituţională, paza unor obiective de importanţă deosebită, dar şi misiuni în cooperare/colaborare în sprijinul altor instituţii.
La mulţi ani, tuturor jandarmilor, atât celor din ţară, cât şi celor din teatrele de operaţii!
