„În zonele grănicerești, nu am fost iobagi.” | Dan Prahase, muzeograf la Muzeul Găniceresc Năsăudean

de | apr. 15, 2024

E aproape miraculos sentimentul care te învăluie intrând în curtea Muzeului Grăniceresc din Năsăud, unul din punctele de atracție ale orașului. Deodată te pregătești de întâlnirea cu Ținutul Grăniceresc Năsăudean de altădată, despre care ai citit sau ai auzit atâtea și atâtea istorii.

Construit cu ziduri groase pentru a rezista bombardamentelor, fostul sediu al cazarmei Regimentului II românesc de graniță datează din sec. al XVII-lea iar astăzi este monumentul istoric ce găzduiește Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Aici veți găsi o secție de artă populară și etnografie (unelte și piese de port specifice văii Someșului Mare) și o alta legată de personalități din teritoriul grăniceresc năsăudean. De asemenea, vă așteaptă să le descoperiți colecțiile de etnografie: artă populară, port, obiecte tradiționale; istorie: obiecte aparținând Regimentului 2 Românesc de Graniță, arme de foc, numismatică, arme albe; arheologie: artefacte din toate epocile istorice, din descoperiri întâmplătoare și sistematice; științele naturii: herbare aparținând botanistului Florian Porcius; artă: pictură veche românească (sec. XVIII-XIX), dar și valori medalistice donate de Iuliu Moisil, plante clasificate de către A. P. Alexi și de Florian Porcius, pictură de Sever Mureșanu, ierbare. Înființat din inițiativa unor intelectuali năsăudeni având la bază colecțiile lui Iuliu Moisil, Iulian Marțian și Virgil Șotropa. Comunitatea românească năsăudeană s-a distins de-a lungul istoriei prin sacrificiile cu care și-a câștigat statutul de a rămâne liberi.

Dealtfel, invitatul emisiunii „Dialoguri”, muzeograful instituției dl Dan Prahase, un pasionat orator, rezumă importanța zonei într-o sigură frază: „În zonele grănicerești, nu am fost iobagi, dar am luptat pentru Viena în toată Europa, fiind considerați forța de elită.”
Vă invit să ascultați povestea grănicerilor năsăudeni, păstrată astăzi prin grija Muzeului care le păstrează memoria vie.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„În zonele grănicerești, nu am fost iobagi.” | Dan Prahase, muzeograf la Muzeul Găniceresc Năsăudean
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Nicolae Feier la Radio Renașterea

Părintele Nicolae Feier la Radio Renașterea

Vizitând orașul Bistrița, toate drumurile conduc înspre cea mai veche bisrică din nord-vestul Transilvaniei (sec. al XIII-lea), denumită și cunoscută deopotrivă de localnici și de turiști, drept „Biserica de la Coroana”. Având hramul „Intrarea în biserică a Maicii...

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024. Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur,...