18 ani de la trecerea la cele veșnice a Preotului Gavril Relea

de | oct. 24, 2023

Vineri, 20 octombrie 2023, s-au împlinit 18 ani de la trecerea în veșnicie a primului ctitor al Bisericii Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dâmbul Rotund, preotul Gavril Relea.

În semn de recunoștință pentru jertfa sa, pe care a așezat-o la temelia bisericii și a comunității de aici, cu începere de la ora 19.30, după slujba Sfântului Maslu, a fost săvârșită slujba Parastasului.

După încheierea slujbei, pr. dr. Vasile Rojneac, arhivar al Centrului Eparhial și slujitor la Capela Colegiului Ortodox ,,Mitropolitul Nicolae Colan”, a evocat viața și activitatea părintelui Gavril, cel care pentru cauza credinței ortodoxe a pătimit deportare și închisoare în timpul celor două regimuri totalitare instaurate în țara noastră, horthyst și comunist.

Aducerea aminte de părintele Gavril a fost înlesnită și de prezența la biserică a fiicei dânsului, doamna Liana Bene, precum și a nepotului părintelui, domnul Romulus Bene.

Pe temelia pe care a pus-o părintele Gavril în anul 1939 s-a zidit biserica comunității din cartierul clujean Dâmbul Rotund, și s-a sfințit in anul 1960. Pe aceeași temelie, între anii 1991-1994 comunitatea credincioșilor păstoriți de parintele Nicolae Opriș au redimensionat biserica ce a fost sfințită în anul 1998. Comunitatea credincioșilor, purtând un profund respect înaintașilor, a redat în ultimii ani bisericii înfățișarea pe care au dorit-o toți cei implicați în demersul ctitoririi acesteia încă de la începutul zidirii până la resfințirea acesteia în anul 2022.

Părintele Gavril Relea s-a născut în data de 4 iulie 1910 în localitatea Rusu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, din părinții credincioși Petru și Maria. A fost absolvent al Liceului ,,Andrei Mureșanu” din Dej și al Academiei Teologice Ortodoxe Române din Cluj, promoția 1933. A fost hirotonit preot de către episcopul Clujului Nicolae Ivan în data de 11 martie 1934 pe seama Parohiei Ortodoxe Cluj IV – Dâmbul Rotund, însă din cauza lipsei unui post de preot în Cluj a fost nevoit să fie încadrat mai întâi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și ulterior la Catedrala Episcopală din Cluj-Napoca.

Din data de 1 septembrie 1934 a ocupat postul de preot paroh în Dâmbul Rotund și a desfășurat aici o activitate rodnică până în toamna anului 1940. În anul 1936, împreună cu soția sa, doamna preoteasă Valeria, absolventă de studii muzicale, a înființat corul parohiei. În anul 1939, cu mari eforturi, împreună cu bunii credincioși din parohie, a reușit să cumpere o parcelă de teren și să zidească biserica parohială până la centura de beton de deasupra pereților laterali. Regimul horthyst, instaurat în Transilvania în urma Dictatului de la Viena, a adus multe suferințe în viața și slujirea părintelui Relea. A fost arestat, bătut și umilit, iar apoi a fost nevoit să își părăsească parohia și șantierul bisericii, refugiindu-se împreună cu familia la Timișoara. Și-a continuat slujirea la Timișoara ca preot de spital, având și atribuții administrative, iar apoi  a fost preot al Parohiei Deta. În anul 1945 a revenit la Cluj, dar din cauza faptului că situația din Dâmbul Rotund era foarte dificilă, la solicitarea credincioșilor din locurile natale, a fost numit preot la Prundu Bârgăului, devenind și protopop al Bistriței și al Plasei Prundu Bârgăului. Aici, a intrat în atenția securității din cauza misiunii active pe care a desfășurat-o. Astfel, a fost judecat și condamnat pe nedrept la 10 ani de închisoare și confiscarea totală a averii, din care a executat 5 ani, în urma recursului care i-a fost acceptat. Astfel între anii 1958 – 1963 a îndurat umilințele și greutățile închisorilor comuniste de la Gherla, Stoenești, Grind, Strâmba, Sistofca, Salcia și Periprava. În ciuda greutăților îndurate, l-a mărturisit pe Hristos și în temniță, fapt care i-a înmulțit pedepsele. După multe greutăți îndurate, a fost eliberat. Începând din anul 1963 a fost reîncadrat ca preot la Parohiile Recea Cristur, Răscruci și Iclod, de unde s-a pensionat în anul 1977. După pensionare a fost îmbisericit la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. A trecut la cele veșnice în data de 20 octombrie 2005, iar trupul său așteaptă învierea în Cimitirul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...