675 de ani de atestare documentară a satului Câțcău, sărbătoriți la biserica din localitate

de | iul. 17, 2023

Localitatea Câțcău din județul Cluj a marcat duminică, 16 iulie 2023, 675 de ani de atestare documentară, iar biserica din localitate și-a sărbătorit cu anticipație ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Peste 500 de credincioși din localitate și fii ai satului, alături de reprezentanți ai autorităților locale și militare, au luat partea la Sfânta Liturghie pentru a marca în mod solemn, în rugăciune, cele două evenimente.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, slujba a fost oficiată de Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Referindu-se la pericopa evanghelică citită, cea referitoare la vindecarea slăbănogului din Capernaum, Părintele Dumitru a subliniat în cuvântul de învățătură faptul că, deși Dumnezeu ne cunoaște păcatele și slăbiciunile noastre, nu le descoperă tuturor pentru a nu afecta demnitatea omului.

„Dumnezeu cunoaște păcatele noastre, însă nu le acuză. Hristos, atunci când îi vindecă pe cei neputincioșii care Îi ies în cale, nu le descoperă păcatul, nu spune păcatul pe care l-au săvârșit. Îi spune doar: «Fiule, iertate îți sunt păcatele tale». Așadar, nu îl acuză și nu îi descoperă păcatul. Cu siguranță, păcatul nu era mic. Dar Dumnezeu nu îl dezvăluie, ci îi descoperă starea în care se găsește. De ce? Pentru că Dumnezeu respectă demnitatea omului. Pentru demnitatea acelui om, chiar slăbănog și păcătos fiind, Dumnezeu, Care știa totul despre viața lui, nu i-a descoperit păcatele în fața oamenilor.”

Parohia a sărbătorit, duminică, și 675 de ani de atestare documentară a satului, în prezența autorităților locale, județene și militare. Din soborul preoților slujitori au făcut parte Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, preotul paroh Ioan Mărginean, precum și alți preoți invitați. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, care la momentul chinonicului au interpretat și câteva pricesne.

La finalul slujbei a fost oficiată și slujba Parastasului pentru toți preoții, ctitorii, binefăcătorii și enoriașii parohiei trecuți la Domnul de la începuturi până în zilele noastre.

Pr. Ioan Mărginean, în cuvântul rostit, a prezentat un scurt istoric al localității și al parohiei, pe care o conduce de peste 40 de ani, și a mulțumit invitaților și tuturor celor prezenți, subliniind faptul că satul Câțcău se bucură astăzi de o efervescență aparte datorită credincioșilor pe care îi are în grijă.

Anul trecut, 2022, pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 45 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 39 de ani în Parohia Câțcău, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Ioan Mărginean cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cu ocazia resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării noii capele mortuare din localitate.

Scurt istoric

Atestat documentar în 10 mai 1348, satul Câțcău are o îndelungată și bogată istorie care reține numele voievodului Maxim de Câțcău, dar și al altor personalități culturale din epoca recentă, conform hrisovului.

Biserica Ortodoxă din Câțcău, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a fost construită între anii 1913-1921, prin purtarea de grijă a preotului Ioan Pașca, sub mistria meșterului Ioan Moldovan din Beclean.

De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori, fiind resfințit în data de 22 octombrie 1978 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, iar în data de 24 august 1997, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Începând cu 2015, părintele paroh Ioan Mărginean împreună cu credincioşii parohiei, dar şi cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi centrale, au demarat lucrări ample de renovare şi înfrumusețare.

La 21 august 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica parohială și a binecuvântat noua capelă mortuară din localitate.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...