Elementele de baza ale cultului crestin

de | oct. 21, 2022

Limba cultului liturgic ortodox este limba Sfintei Scripturi. Pentru a înțelege cultul nu este suficient numai să îl traducem într-o limbă inteligibilă sau o limbă modernă, ci mai întâi trebuie înțelese forma și conținuturile sale biblice, acele imagini, comparații sau referințe și, pe scurt, întregul sistem de expresii luate direct sau indirect din Sfânta Scriptură. Acest caracter biblic al cultului se explică mai întâi prin faptul că primii creștini, proveniți dintre iudei, au adus din iudaism, din vechea lor credință și elementul cultului lor. În al doilea rând, marii părinți și scriitori creștini care au compus imnele, rugăciunile care alcătuiesc astăzi celebrările liturgice ortodoxe, au fost adânc înrădăcinați în Sfânta Scriptură.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Elementele de baza ale cultului crestin
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....