24 iunie: Ziua Universală a iei

de | iun. 24, 2024

Ziua Universală a Iei este serbată anual pe 24 iunie din anul 2013 când a fost celebrată pentru prima dată de comunitatea „La blouse Roumaine”.

În iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea care prevedea instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Universală a Iei.

Legea oferă posibilitatea ca instituțiile statului să aloce fonduri pentru activități care promovează ia, să organizeze sau să sprijine logistic asemenea activități.

În motivarea Legii s-a menționat că „ziua de 24 iunie este zi sfântă pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută de popor ca şi Drăgaica sau Sânzienele, zi care a fost declarată neoficial în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume ca Ziua Universală a Iei”.

În 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial pentru prima dată în lume, prin Proclamaţia emisă de primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, informează Agerpres.

În prezent, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi de pe şase continente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate.

Ia sau cămaşa cu altiţă a reprezentat întotdeauna piesa principală a portului femeiesc tradiţional românesc, care prin ornamente, calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social, economic şi civil, dar şi personalitatea purtătoarei, potrivit www.muzeul-etnografic.ro.

Foto credit: The Atlas of Beauty / Mihaela Noroc

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

Duminică se împlinesc 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc, a Zilei de rugăciune pentru mediu în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrios I al Constantinopolului. Patriarhul Ecumenic Dimitrios I a invitat întreaga lume...