Concert Trei Parale, la Sala Radio din Cluj-Napoca: România. 100 de minute

de | apr. 2, 2024

Formația de muzică veche românească Trei Parale își va prezenta cel mai recent album, „România. 100 de minute”, la Sala Radio din Cluj-Napoca, invitând publicul la o călătorie sonoră prin intermediul unui repertoriu din culegeri de folclor de acum un secol. Pe lângă unicitatea repertoriului și varietatea de instrumente tradiționale, pe care o bună parte a publicului de astăzi nu le-a ascultat vreodată, concertul va fi însoțit de o proiecție foto și istorisiri din cercetările etnomuzicologice românești.

Cel mai recent album al grupului Trei Parale, intitulat România. 100 de minute – primul disc de vinil al celebrei case de discuri Electrecord din ultimii 27 de ani – va fi prezentat în concert sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Radio din Cluj-Napoca. Biletele sunt disponibile pe Bilete.ro.

 

Lansat în decembrie 2023 în formatul discului de vinil și apreciat pentru conținutul muzical valoros, prezentarea bogată și riguroasă, aspectul special al tiparului, albumul, care va fi interpretat live la Cluj-Napoca, propune publicului o călătorie sonoră în România din preajma Marii Uniri. Ascultătorii din Sala Radio vor porni într-un periplu muzical de-a lungul întregii țări, periplu bazat pe culegeri de folclor de la începutul secolului trecut, realizate mai ales de Constantin Brăiloiu, dar și de Tiberiu Brediceanu sau Bela Bartok.

În afara repertoriului inedit, formația Trei Parale va aduce pe scenă o varietate uimitoare de instrumente tradiționale, precum fluiere (fluier obișnuit, fluier gemănat, fluier fără dop, caval), drâmbă, cimpoi (două tipuri diferite), țiteră, în acompaniament de cobză, vioară, contră, contrabas, diverse instrumente tradiționale de percuție (dairea, tobă, tobă mare cu cinel). Programul atinge câteva puncte esențiale ale culturii tradiționale române: doina și balada „Miorița”.

Spectacolul muzical va fi completat de o proiecție foto, cuprinzând în primul rând imagini din cercetările etnologice ale lui Florin Iordan, liderul grupului, care va ajuta publicul să-și imagineze contextul interpretărilor muzicale de altădată. Istorisirile – narate de același Florin Iordan – vor adânci publicului înțelegerea specificului cercetărilor muzicilor tradiționale.

„Mă bucur că, după nouă ani, am scris un nou capitol din istoria formației Trei Parale prin dublul album România. 100 de minute și că avem ocazia să-l prezentăm publicului printr-o serie de concerte. Sperăm să ajungem în fața cât mai multor admiratori ai muzicii noastre, pe care îi invităm într-o incursiune în muzica specifică începutului secolului al XX-lea”, a declarat Florin Iordan, liderul grupului și etnomuzicolog la Muzeul Național al Țăranului Român.

Până la finalul lunii august 2024, Trei Parale intenționează să-și prezinte ultimul album într-un turneu național, care să includă orașe precum Alba Iulia, Brașov, Bistrița, București, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara. De asemeni, formația își propune să ajungă și peste hotare, la românii din diaspora.

***

Unică în peisajul muzical românesc, formația Trei Parale apelează la o documentare minuțioasă și abordarea etnomuzicologică a unor muzici în bună parte uitate sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva. De-a lungul anilor, grupul a reușit să atragă un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică. Trei Parale folosește instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradițional și rar folosite în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuție (toba, vuva, daireaua).

În afară de participarea la zeci de festivaluri din țară și străinătate, Trei Parale este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Chira Chiralina (2014).

În discografia trupei se regăsesc albumele: Bazar, Green Records, 2008; Bazar. Cântece din veacul al XIX-lea  (partea a II-a),  Ethnophonie, 2012; Ciobanul care și-a pierdut oile, Asociația „Pe-un picior de plai”, 2015; România. 100 de minute, Electrecord, 2023.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, găzduiește joi, 16 mai 2024, începând cu ora 11, o manifestare culturală dedicată prezentării de carte, organizată de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, ce va avea loc în sala de conferințe a filialei,...

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de...

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Orașul Cluj-Napoca devine gazda unei manifestări culturale extraordinare - Festivalul Național Cultural MIRAJE. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, acest eveniment de marcă aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a...