Academia Română: Parteneriat științific cu academiile de ramură

de | apr. 4, 2024

Academia Română, cel mai înalt for științific și cultural al României, a semnat joi, 4 aprilie 2024, un acord de parteneriat științific cu cele trei academii de ramură din România: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“. Ceremonia a avut loc în Sala de Prezidiu a Academiei Române din Calea Victoriei 125, în prezența membrilor Biroului Prezidiului.

Documentul a fost semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, de prof. univ. dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, prof. univ. dr. ing. Valeriu V. Jinescu, președintele Academiei de Științe Tehnice, și prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, parteneriatul vizează crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată în cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Române. România va beneficia, astfel, de o coagulare a experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști. Documentul prevede atât elaborarea și susținerea unor proiecte de cercetare comune, care vizează rezolvarea unor probleme complexe ale țării, cât și structurarea unor strategii durabile, pe domenii.

Semnarea parteneriatului de colaborare științifică marchează, o dată în plus, ziua aniversară a Academiei Române, celebrată în data de 4 aprilie, și reafirmă poziția Academiei Române ca instituție reper, implicată în viața societății românești și preocupată de viitorul acesteia.

***

Înființată la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literară Română, devenită, un an mai târziu, Societatea Academică Română, Academia Română este una dintre primele instituții naționale, fundamentale pentru constituirea statului român modern. Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii române, a elabora și publica dicționarul și gramatica limbii române, ca elemente definitorii pentru identitatea națională românească aflată în plină afirmare la mijlocul secolului al XIX-lea.

Dacă, la început, Societatea Academică a fost alcătuită din 21 de membri, aleși din toate provinciile românești, astăzi, Academia Română este o instituție complexă, cu peste 180 de membri, din țară și din străinătate, personalități marcante din cele mai variate domenii ale artelor și științelor. Structura organizatorică cuprinde 14 secții științifice, care coordonează peste 70 de institute și centre de cercetare, unele dintre acestea de excelență europeană, reunind peste 2000 de cercetători.

De-a lungul celor 158 de ani de existență, în cadrul Academiei Române au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura și știința românească, rezultat al pasiunii și al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalități și zeci de colective științifice. Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, se pot aminti, cu acest prilej aniversar: „Dicționarul Tezaur al limbii române“, operă capitală, realizată în decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; tratatul „Istoria românilor“, în zece volume; „Dicționarul general al literaturii române“, în opt volume, aflat la cea de-a doua ediție, nenumărate tratate de fizică, chimie, medicină, agronomie, istoria artei, colecții de documente istorice precum „Documenta Romaniae Historica“ sau „Mărturii românești peste hotare“, hărți și atlase lingvistice. Membrii Academiei Române și specialiștii din institutele de cercetare coordonate de Academia Română sunt prezenți și apreciați în lumea științifică internațională, publicând în reviste și la edituri cu un înalt nivel de performanță. Un palmares impresionant, care face din Academia Română cel mai important pol al cercetării teoretice și fundamentale  din România, poziție confirmată de clasamentele internaționale, SCImago situând Academia Română pe primul loc în ultimii ani.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, găzduiește joi, 16 mai 2024, începând cu ora 11, o manifestare culturală dedicată prezentării de carte, organizată de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, ce va avea loc în sala de conferințe a filialei,...

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de...

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Orașul Cluj-Napoca devine gazda unei manifestări culturale extraordinare - Festivalul Național Cultural MIRAJE. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, acest eveniment de marcă aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a...