Sfințirea Crucii de la Bucea, înaltă de 13 metri, ridicată pe cea mai înaltă culme a satului

de | apr. 7, 2024

În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a sfințit Crucea-monument din localitatea Bucea, județul Cluj. Crucea, pe structură metalică, are 13 metri înălțime și a fost ridicată pe cea mai înaltă culme a satului. Este vizibilă și în timpul nopții, fiind dotată cu un sistem de iluminat.

Slujba de sfințire a avut loc în după-amiaza zilei de duminică, de la ora 17:00, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența autorităților locale, a numeroși localnici și fii ai satului. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, starețul Mănăstirii Piatra Craiului – protosingelul Antonie Flore, parohul comunității din Bucea – preotul Mircea Dejeu și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre rolul și însemnătatea Sfintei Cruci.

Preotul paroh Mircea Dejeu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în ridicarea crucii de pe dealul din Bucea. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinția Sa a primit în dar o plachetă comemorativă care să îi amintească de acest eveniment.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară desfășurată în cei 44 de ani de slujire sacerdotală în Bucea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit preotului paroh Mircea Dejeu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Inginerul Marius-Mircea Ilea, coordonatorul lucrării, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar mai mulți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Cu prilejul sfințirii Crucii-monument, Grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii” și Grupul „Cununa Craiului” din Bucea au susținut un moment artistic.

Evenimentul a marcat pensionarea preotului Mircea Dejeu și retragerea sa din activitatea parohială și administrativă, după o activitate de 44 de ani.

Mai multe detalii în interviul: Bucea va fi străjuit de o cruce monumentală, ctitorie a Părintelui Mircea Dejeu

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Bucea a fost înființată la 1 iunie 1980, până atunci fiind filie a Parohiei Negreni.

În satul Bucea există două biserici: biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ce datează din anul 1791, fiind pictată de către Dionisie Iuga, în anul 1880; și biserica nouă, de zid, cu hramul ,,Sfinţii Trei Ierarhi”. Construcția ei a început în 1954, însă lucrările au fost oprite și reîncepute în anul 1974, fiind finalizate în anul 1980. Lăcașul de cult a fost pictat de Petru Botezatu și a fost sfințit la data de 4 iulie 1982, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

În localitate au mai fost realizate de-alungul anilor, prin implicarea comunității, precum și a preotului Mircea Dejeu, un muzeu al satului, un monument al eroilor, o casă de cultură și altele.

Localitatea Bucea mai este cunoscută și prin grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii”, care duc mai departe tradițiile zonei și care a fost înființat de preotul Mircea Dejeu.

Toată istoria acestei localități este cuprinsă într-o monografie de 1000 de pagini, „Bucea. Satul de la poarta veșniciei. Aspecte monografice”, apărută la Editura Școala Ardeleană, scrisă de istoricul Cristian-Claudiu Filip și de preotul Mircea Dejeu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...