Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, într-un turneu de amploare în Spania

de | nov. 23, 2023

Două dintre cele mai cunoscute spectacole de balet din toate timpurile – Spărgătorul de nuci și Lacul lebedelor, vor fi prezentate de Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca publicului spaniol, dar și publicului român din diaspora, în cadrul unui turneu de mare amploare, în 14 localități din Regatul Spaniei.

După turneele de mare succes din China, Italia, Franța și Germania, Ansamblul de Balet al Operei Române clujene va ajunge, în perioada 12 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, și pe tărâmuri spaniole, la Alicante, Albacete, La Nucia, Riba-Roja de Turia, Calp, Barbastro, Zaragoza, Gandia, Xàtiva, Valencia, Ávila‎, Salamanca, León și Medina del Campo.

Pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, premiera producției actuale a baletului Lacul lebedelor, semnată de Maestrul Vasile Solomon, a avut loc în anul 2016, având o viziune coregrafică de excepție, ce continuă să captiveze publicul. Lacul lebedelor este unul dintre cele mai prestigioase și cunoscute spectacole de balet din lume, în mod special datorită muzicii extraordinare a lui Ceaikovski și a talentaților coregrafi Marius Petipa și Lev Ivanov, care au creat producții uluitoare. Povestea emoționantă despre dragoste, magie și metamorfoză, cu mișcări de dans grațioase, costume deosebite și o partitură muzicală spectaculoasă, creează o experiență unică și de neuitat.

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, într-un turneu de amploare în Spania

Spărgătorul de nuci este un spectacol regizat și coregrafiat tot de Maestrul Vasile Solomon – un balet fantezie în două acte, pe un libret de Marius Petipa, bazat pe nuvela cu același nume de E. T. A. Hoffmann și plasat pe muzica incredibilă a lui P. I. Ceaikovski. Într-un limbaj coregrafic clasic, respectând în totalitate povestea lui Hoffman, acțiunea baletului se petrece în Ajunul Crăciunului. Povestea introduce publicul în atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care a devenit o tradiție anuală de Crăciun în multe țări.

Două producții remarcabile, cu decoruri și costume spectaculoase, în distribuții excepționale, cu unul dintre cele mai bune ansambluri de balet din România, vor purta publicul spaniol în lumea fantastică și minunată a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Andreea Jura, Dan Haja, Mircea Munteanu, Lucian Bacoiu, Doina Florea, Adelina Gribincea, Cristina Pop și Vlad Maier sunt soliștii principali ai Ansamblului de Balet, cu o vastă experiență în numeroase roluri interpretate pe scene naționale și internaționale, spectacole care îi recomandă ca fiind unii dintre cei mai buni balerini români.

Ansamblul de balet a luat naștere în anul 1919, odată cu fondarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca, prima instituție lirică din România. În fiecare an, la Opera din Cluj sunt sold out peste 40 de spectacole de balet, ceea ce confirmă că publicul clujean este îndrăgostit de spectacolele pe care Ansamblul de Balet Cluj le propune, fie că este vorba de un spectacol tradițional sau de o premieră.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...