Ansambluri folclorice de pe trei continente, prezente la Festivalul Internațional de Folclor „Serbările Transilvane”

de | iul. 26, 2023

Ansambluri folclorice din America, Europa și Asia își dau întâlnire, la finalul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Serbările Transilvane”.

Cea de-a XXI-a ediție a acestui eveniment cu tradiție se va desfășura în perioada 28-30 iulie 2023, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Timp de trei zile, iubitorii de folclor și tradiții se vor putea bucura de varietatea cântecelor și jocurilor populare, prezentate de 18 ansambluri folclorice din șase țări, precum: Mexic, Croația, Coreea de Sud, Georgia, Ucraina și România. Din județul Cluj, participă la acest prestigios festival Ansamblul de copii „Mugur de Dor” din Cluj-Napoca, Ansamblul de dansuri maghiare „Zurbolo” din Cluj-Napoca, Ansamblul „Szarkaláb” din Cluj-Napoca, Ansamblurile „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană” ale Companiei Transport Public din Cluj-Napoca, Ansamblul „Cununa Apusenilor” din Gilău, Ansamblul „Fiii Cămărașului” din Cămărașu, Ansamblul „Jucu Someșan” din Jucu și Ansamblul „Balada” din Bistrița. Invitat special al acestei ediții este Ansamblul Studenţesc „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va fi prezent în prima zi a Festivalului,  vineri, 28 iulie.  Pe scenă va urca Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a instituției, alături de interpreții de muzică populară Ana Strîmturean, Mariana Morcan, Adrian Socaciu, Marcela Silaghi, Ciprian Peteleu și Iulia Merca.

Festivalul „Serbările Transilvane” este realizat de Fundația culturală „Etnostar”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. Proiectul este finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Intrarea la festival este liberă, în limita locurilor din sală!

Festivalul a debutat în anul 2000 și a avut ca scop valorificarea potențialului artistic excepțional al orașului Cluj-Napoca, în care activau atunci aproximativ 20 de ansambluri folclorice de copii, studențești sau de întreprindere, pentru a fi sprijinite să se promoveze și să își mențină activitatea. Începând cu ediția din anul 2016, evenimentul a devenit unul internațional, fiind înscris în Uniunea Mondială de Folclor- I.G.F., cu scopul de a facilita și promova colaborarea culturală internațională între ansamblurile folclorice din județul Cluj și cele din străinătate.

În cadrul festivalului s-a instituit și conferirea, la fiecare ediție, a două trofee: „Trofeul Serbările Transilvane” și „Trofeul Drăgan Muntean”. Primul se conferă celui mai valoros ansamblu dintre cele participante, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, iar cel de-al doilea se conferă unui artist reprezentativ pentru folclorul muzical din Transilvania, tot pentru întreaga activitate. De-a lungul celor 20 de ediții ale festivalului, trofeele a fost conferite unor artiști foarte valoroși, precum: Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir, Achim Nica, Ioan Bocșa, Frații Petreuș, Vasile Soporan, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Marcu, Sava Negrean Brudașcu și Veta Biriș.

Ansambluri folclorice de pe trei continente, prezente la Festivalul Internațional de Folclor „Serbările Transilvane”

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...