Aproape întreaga comunitate din Săliștea Nouă, la Taina Sfântul Maslu

de | sept. 21, 2015 | Activități parohiale

„Rar de întâmplă ca la săvârşirea unei Sfinte Taine a Bisericii să fie prezenţi credincioşi într-un procent atât de mare, de 70 % dintr-o parohie, aşa cum s-a întâmplat duminică, 20 septembrie, când a fost săvârșită începând cu ora 16 Taina Sfântului Maslu în parohia Săliștea Nouă, Protopopiatul Cluj I, de către un sobor de 7 preoți ai cercului preoțesc Baciu, avându-l în frunte cu părintele Protopop Dan Hognogi”, a declarat pentru Radio Renașterea, părintele Cătălin Ghiț.

Prin grija parohului Vasile Perța care păstoreşte şi filia Săliştea Veche, cu 47 de suflete peste 18 ani, formată din doar 49 de credincioși majori, s-a pregătit în mod special pentru acest eveniment și a fost prezentă într-un procent atât de mare la această sărbătoare a parohiei. Chiar dacă este vorba despre o comunitate mică, este remarcabil faptul că membrii prezenţi ai acesteia au participat la săvârşirea Tainei de către un număr de opt preoţi. Alături de părintele protopop şi paroh, preoţii prezenţi au fost: Florin-Cătălin Ghiţ din Baciu 1, Ionuţ Pripon din Baciu 2, Alexandru Ciceu din Coruşu, Simeon Cristurean din Pădureni, Ioan Petreuş din Popeşti, precum şi Iuliu Câmpean, preot între 1 septembrie şi 1 mai 2013 în această parohie, în prezent pensionat. La sfârşitul Sfântului Maslu, protopopul Dan Hognogi şi-a exprimat bucuria de a se afla pentru prima dată în mijlocul comunităţii şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre bogăţia duhovnicească a iubirii creştine faţă de aproapele, pornind de la cuvintele Apostolului Pavel din 1 Co 13.

Părintele Vasile Perţa este preot din data de 1 mai în parohia Săliştea Nouă şi s-a implicat activ în îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a puţinilor săi fii sufleteşti din această comunitate, care trăieşte alături de alţi 65 de greco-catolici şi 14 neoprotestanţi (baptişti, penticostali şi Martori ai lui Iehova). Biserica a fost recent construită, între 2009-2013, prin strădania întregii comunităţi ortodoxe, în frunte cu prim epitropul Mihai Bindas, care a contribuit decisiv la menţinerea credinţei ortodoxe în comunitate după 1990 când vechea biserică de lemn a satului a fost luată în posesie în mod abuziv de către greco-catolici. În anul 2012 noua biserică de zid a fost pictată de către familia Bumb, iar în 16 iunie 2013 a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.

Ultimele articole

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...