Aproape întreaga comunitate din Săliștea Nouă, la Taina Sfântul Maslu

de | sept. 21, 2015

„Rar de întâmplă ca la săvârşirea unei Sfinte Taine a Bisericii să fie prezenţi credincioşi într-un procent atât de mare, de 70 % dintr-o parohie, aşa cum s-a întâmplat duminică, 20 septembrie, când a fost săvârșită începând cu ora 16 Taina Sfântului Maslu în parohia Săliștea Nouă, Protopopiatul Cluj I, de către un sobor de 7 preoți ai cercului preoțesc Baciu, avându-l în frunte cu părintele Protopop Dan Hognogi”, a declarat pentru Radio Renașterea, părintele Cătălin Ghiț.

Prin grija parohului Vasile Perța care păstoreşte şi filia Săliştea Veche, cu 47 de suflete peste 18 ani, formată din doar 49 de credincioși majori, s-a pregătit în mod special pentru acest eveniment și a fost prezentă într-un procent atât de mare la această sărbătoare a parohiei. Chiar dacă este vorba despre o comunitate mică, este remarcabil faptul că membrii prezenţi ai acesteia au participat la săvârşirea Tainei de către un număr de opt preoţi. Alături de părintele protopop şi paroh, preoţii prezenţi au fost: Florin-Cătălin Ghiţ din Baciu 1, Ionuţ Pripon din Baciu 2, Alexandru Ciceu din Coruşu, Simeon Cristurean din Pădureni, Ioan Petreuş din Popeşti, precum şi Iuliu Câmpean, preot între 1 septembrie şi 1 mai 2013 în această parohie, în prezent pensionat. La sfârşitul Sfântului Maslu, protopopul Dan Hognogi şi-a exprimat bucuria de a se afla pentru prima dată în mijlocul comunităţii şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre bogăţia duhovnicească a iubirii creştine faţă de aproapele, pornind de la cuvintele Apostolului Pavel din 1 Co 13.

Părintele Vasile Perţa este preot din data de 1 mai în parohia Săliştea Nouă şi s-a implicat activ în îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a puţinilor săi fii sufleteşti din această comunitate, care trăieşte alături de alţi 65 de greco-catolici şi 14 neoprotestanţi (baptişti, penticostali şi Martori ai lui Iehova). Biserica a fost recent construită, între 2009-2013, prin strădania întregii comunităţi ortodoxe, în frunte cu prim epitropul Mihai Bindas, care a contribuit decisiv la menţinerea credinţei ortodoxe în comunitate după 1990 când vechea biserică de lemn a satului a fost luată în posesie în mod abuziv de către greco-catolici. În anul 2012 noua biserică de zid a fost pictată de către familia Bumb, iar în 16 iunie 2013 a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...