Aspecte medicale și duhovnicești legate de viață și moarte, discutate de preoții clujeni

de | oct. 11, 2016 | Activități parohiale

Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a găzduit   marți, 11 octombrie 2016, începând cu ora 10, întâlnirea preoților din Protopopiatul Cluj II, a transmis pentru radio Renașterea, Marilena Asănică, reprezentantul parohiei.

Întrunirea Cercului Preoțesc a început cu o rugăciune, în prezența credincioșilor din parohie. După acest moment, preoții au purtat discuții privind activitatea lor misionar-pastorală. Au luat parte la discuții și doi medici de la Spitalul Militar de Urgență din Cluj-Napoca, Dr. Narcisa Bolog, medic primar în medicina de urgență și Dr. Ioan Moldovan, șeful Secției de  pneumologie. Aceștia au discutat cu preoții clujeni despre viață și moarte, făcându-se referire la diferite aspecte medicale, etice, dar și duhovnicești în cazul resuscitării. Concluzia a fost că „omul a fost creat să știe și cum să moară”.

Un alt aspect important discutat a fost acela al alimentației sănătoase. Cei doi invitați medici, dar și preoții prezenți au ajuns la concluzia că fiecare dintre noi trebuie mai întâi de toate să învățăm a trăi frumos,  într-o lume din care trebuie să selectăm cu grijă adevărata frumusețe  și s-o înmulțim.

Pentru a întregi și a da viață acestui dialog, în sala de la demisol au fost expuse câteva tablouri de grafică ale tânărului Matei Bolog, elev în clasa a X-a la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj, realizate mai demult, la sugestia medicului invitat, Ioan Moldovan. Cu înțelepciunea unui matur, cu umor, cu o ironie fină, cu o  mână sigură, configurează din câteva trăsături lumea în care trăim și ne arată că „Fericirea  nu este o destinație, ci însăși călătoria”, și  că „Pacea este de patru ori mai valoroasă decât dreptatea”.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă în sala de la demisol, organizată de credincioșii din parohie. Tot aici, seara, după Vecernie  s-au întâlnit, la o masă comună, toți cei care au participat la bunul mers al acestei întruniri.

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

În Duminica a XII-a după Rusalii credincioșii din Parohia Sălisca, Protopopiatul Dej, și-au serbat cu anticipație hramul bisericii: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în Biserica Ortodoxă în 29 august. Cu acest prilej, cu binecuvântarea...

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

În ziua de 17 august 2023, Parohia Ortodoxă Maieru II, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Maieru I, a organizat tabăra intitulată “O zi de neuitat”, pentru tinerii din localitate. Evenimentul a debutat cu rugăciunea de dimineață, săvârșită în Biserica “Sfântul...

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni, județul Bistrița Năsăud a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii". 70 de copii și tineri din...