Anul 2024 a fost instituit din punct de vedere cultural – „Anul Avram Iancu” – pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului român din Transilvania.
În acest context, în cadrul emisiunii „Dialoguri”, a fost invitat istoricul Ion Cârja, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Autor al lucrării „Avram Iancu și *Bunul Împărat* în sensibilitatea colectivă românească la 1848” dar și a recentei prelegeri intitulată „Avram Iancu – Ipostazele unei biografii”, de la Muzeul Memorial David Prodan al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, istoricul Ion Cârja ne-a prezentat aspecte și momente de referință din viața și activitatea „Crăișorului Munților”.
Privind către începuturile celui care avea să devină o personalitatea complexă a vremii sale dar mai ales a revoluției pașoptiste, trebuie să menționăm faptul că cel dintâi strămoș cunoscut al lui Avram Iancu este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta. Personalitate tenace, înzestrată cu dorința de cunoaștere, altruist și implicat de viața socio-culturală a vremii sale, Avram Iancu s-a afirmat ca expresie a dorinței de libertate al moților din Munții Apuseni.
Vă invităm să ascultați interviu dedicate personalității complexe a „Crăișorului Munților”, alături de invitatul nostru, istoricul Ioan Cârja.