Biserica de lemn din Săliștea Veche, restaurată din temelii, a fost sfințită de Mitropolitul Clujului

de | iul. 3, 2021

Sâmbătă, 3 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit Biserica de lemn, monument istoric (secolul XVIII), din localitatea clujeană Săliștea Veche, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii, cu hramul „Sfântul Apostol Pavel”, după ce a fost restaurată din temelii. În anul 2019, în contextul anului omagial al satului românesc, Protopopiatul Cluj I, la inițiativa protopopului Dan Hognogi, a demarat o campanie de salvare a bisericii, care s-a concretizat începând cu luna iunie a anului 2020.

În continuare, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. La slujbă a participat și Preasfințitul Părint Episcop emerit Vasile Flueraș.

Din sobor au făcut parte: consilerul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, arhimandritul Simeon Pintea, preotul paroh Vasile Florin Perța, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța lăcașului de rugăciune pentru credincioși.

 

La finalul predicii, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în restaurarea bisericii de lemn din Săliștea Veche.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Vasile Florin Perța. De asemenea, toți cei care s-au implicat în campania de salvare a bisericii, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, printre aceștia se numără: Mihai Ursache și Cătălin Ionuț Croitoru, consilieri în cadrul Instituției Prefectului Județului Cluj, care au primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului; Marius Miclea, consulul genaral al României în Cipru, și Lucia Magdalena Suciu, primarul comunei Chinteni, au fost distinși cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar Marius Traian Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni; Totodată, Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), și Grigore Sâmboan, redactor-șef la Radio Renașterea și consultant artistic în cadrul CJCPCT, au primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, cântăreața de muzică populară Corina Cherecheș a interpretat mai multe pricesne.

 

Scurt istoric

Biserica de lemn, cu hramul „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911, pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.

Cumpărată din Sânmărtin, biserica a trebuit refăcută după forma inițială. Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior. Toate cheltuielile în acest sens au fost suportate de către credincioșii din comunitate.

Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505. Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn. De asemenea, pe lângă masa altarului, mai există o masă și în naos, care este destinată oficierii slujbelor de parastas.

În ultimii ani, lăcașul s-a aflat într-o stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă, montate în 1997, au fost dizlocate de vânt. De asemenea, structura s-a deformat și prezenta o înclinare vizibilă.

În anul 2019, în contextul „Anului omagial al satului românesc”, Protopopiatul Cluj I, la inițiativa protopopului Dan Hognogi, a demarat o campanie de salvare a bisericii, care s-a concretizat începând cu luna iunie a anului 2020, biserica fiind restaurată din temelii. Recepția lucrărilor a avut loc în data de 21 septembrie 2020, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului.

Costul total al reparațiilor s-a ridicat la suma de aproximativ 200.000 lei. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a sprijinit campania de restaurare a bisericii, iar în acest sens a organizat un spectacol folcloric caritabil, intitulat sugestiv „Satul de odinioară”, eveniment care s-a înscris în cadrul „Anului omagial al satului românesc”, și a avut loc în luna octombrie 2019.

Comunitatea din Săliștea Veche este în scădere, fiind îmbătrânită. Locuiesc aproximativ 50 de persoane vârstnice, păstorite de preotul paroh Vasile Florin Perța.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...