Hramul Mănăstirii Cristorel

de | apr. 27, 2024

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj.

Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, duhovnicul mănăstirii – protosinghelul Siluan Trâmbițașu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre semnificația Sâmbetei Sfântului și Dreptului Lazăr, „o prevestire a învierii celei de obște”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți la o mai deasă spovedanie și împărtășanie, pentru întâlnirea cu Mântuitorul Hristos, nu doar în cele patru posturi de peste an.

La finalul Liturghiei, conform tradiției, Preasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului de obște.

Scurt istoric

Mănăstirea Cristorel, cu hramurile „Sfântul Ilie Tesviteanul” și „Sfântul și Dreptul Lazăr”, este așezată la marginea hotarului satului Cristorel, comuna Așchileu, județul Cluj. Bazele acestui așezământ monahal au fost puse în anul 1998, ctitor fiind prof. Ilie Lazăr, cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, împreună cu familia sa.

Complexul monahal este alcătuit din biserica veche de lemn, casa monahală – aflată în proces de amenajare și înfrumusețare, altarul de vară și clopotnița.

Mănăstirea de maici are în prezent o obște formată din 6 viețuitoare, acestea  fiind aflate sub povățuirea maicii starețe Paraschiva Buculei şi a părintelui duhovnic Siluan Trâmbiţașu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA