Biserica lui Horea din Parcul Etnografic va putea fi vizitată virtual

de | nov. 16, 2020

Biserica lui Horea, situată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va putea fi vizitată prin intermediul realității virtuale. Este vorba despre o scanare și transpunere în spațiul virtual 3D a acestui lăcaș de cult. Digitalizarea monumentului istoric de secol XVIII va fi prezentată, joi, într-o conferință, în cadrul unui proiect finanțat cu bani norvegieni.

Proiectul, intitulat „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”, urmărește digitizarea și expunerea prin intermediul realității virtuale a bisericii Cizer, aflată în Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, dar și digitizarea, restaurarea și conservarea în vederea expunerii a unui număr de 57 de bunuri culturale din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care au făcut parte din patrimoniul bisericii din Cizer și care sunt mai puțin cunoscute publicului larg.

Proiectul, derulat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, are o valoare de peste 600.000 de lei, se află în a 8-a lună de implementare și se desfășoară timp de doi ani.

Biserica lui Horea din Parcul Etnografic va putea fi vizitată virtual

Semnătura lui Horea pe bolta bisericii: „lucrat Ursu H(orea)”

Biserica din localitatea sălăjeană Cizer a fost ridicată în 1773 de Vasile Nicula Ursu, cunoscut în istoria românilor sub numele de Horea. Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean, a declarat ca este un obiectiv important nu numai pentru ca este singurul care poartă semnătura lui Horea, ci și pentru că reprezintă faza de maturitate a construcțiilor de lemn din țara noastră. Biserica a fost adusă în muzeul clujean în 1968.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...