Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea, sfinţită de doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | sept. 2, 2018

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată lângă biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al eparhiei, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu și inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.

După citirea evangheliei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Ospățul Credinței și a subliniat importanța participării creștinului la Sfânta Liturghie, evidențiind faptul că „semnul secularizării lumii noastre este neparticiparea duminică de duminică la Sfânta Liturghie”.

La final, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat comunității din Unirea un gând duhovnicesc și le-a mulțumit pentru invitația de a participa la resfințirea bisericii lor.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Părintele paroh Ioan Urian a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan, fiu al parohiei a primit „Ordinul Mihai Vodă”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit Consiliul și Comitetul Parohial și alți binefăcători.

În încheiere, pr. paroh Ioan Urican a vorbit despre istoria bisericii, a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor ostenitorilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transilvanyca” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

Text și Photo: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...