Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea, sfinţită de doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | sept. 2, 2018 | Actualitatea religioasă

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată lângă biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al eparhiei, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu și inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.

După citirea evangheliei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Ospățul Credinței și a subliniat importanța participării creștinului la Sfânta Liturghie, evidențiind faptul că „semnul secularizării lumii noastre este neparticiparea duminică de duminică la Sfânta Liturghie”.

La final, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat comunității din Unirea un gând duhovnicesc și le-a mulțumit pentru invitația de a participa la resfințirea bisericii lor.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Părintele paroh Ioan Urian a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan, fiu al parohiei a primit „Ordinul Mihai Vodă”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit Consiliul și Comitetul Parohial și alți binefăcători.

În încheiere, pr. paroh Ioan Urican a vorbit despre istoria bisericii, a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor ostenitorilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transilvanyca” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

Text și Photo: Darius Echim

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...