Calea Crucii, calea mântuirii. Pr. Ioan Chirilă, în Parohia Dej 1

de | mart. 14, 2018 | Activități parohiale

În Duminica a III-a din Postul Sfintelor Paști, numită și Duminica Sfintei Cruci, la Parohia  Ortodoxă Dej I, cu Hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Dej, invitat de seamă a fost părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și profesor de Vechiul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de părintele profesor alături de părintele paroh Gavril Chirilă și de preotul slujitor Iuliu–Teodor Leach.

Părintele Ioan Chirilă, a rostit un ales cuvânt de învățătură, în care a reamintit credincioșilor faptul că: ,,Evanghelia este adresată întregii făpturi iar cuvintele Evangheliei au scopul de a aduce spre oameni mesajul lui Dumnezeu și de a-i încorpora în Împărăția lui Dumnezeu. Calea Curcii nu este una ușoară, ci de multe ori este presărată cu greutăți și încercări, dar direcția este una sigură și anume, cea care duce la Împărăția lui Dumnezeu, care mântuiește. Cuvintele Evangheliei și asumarea crucii lui Hristos, prin punerea lor în practică, aduc tuturor darul asemănării atât în făptură cât și în tot ceea ce ne înconjoară, iar asemănarea este revărsare de rai. Raiul se deschide întotdeauna prin Cruce și rămâne mereu o lepădare de sine, adică un dincolo de Cruce, în Înviere.”

 ,,Vizita părintelui profesor Ioan Chirilă se înscrie în proiectul care se desfășoară pe perioada Postului Mare în comunitatea noastră parohială, prin care ne-am propus ca în fiecare Duminică din Postul Mare să avem ca invitat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, un cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.”, a subliniat părintele Iuliu-Teodor Leach, inițiatorul acestui proiect catehetic.
La final, părintele Iuliu–Teodor Leach a adresat multumiri, în primul rând lui Dumnezeu, apoi Părintelui Profesor Ioan Chirilă, precum și tuturor credincioșilor prezenți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ultimele articole

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Poet, prozator și jurnalist român, a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Acesta a fost Mihai Eminescu. S-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o...

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Sf. Cuv. Pavel Tebeul Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida (Egipt). Părinții lui au fost creștini cu o situație materială bună. Pavel a fost crescut în frica lui Dumnezeu, primind și o educație profană aleasă. La vârsta de 15 ani a rămas orfan. În acel...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...