Cea de-a cincea întâlnire din cadrul seriei de conferințe „Historia Ecclesiastica”

de | mai 2, 2022 | Cultură

Cea de-a cincea întâlnire din cadrul seriei de conferințe „Historia Ecclesiastica”, va fi susținută de Pr. Prof. Univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, marți, 3 mai 2022, de la ora 19.00 și va avea ca subiect „Secvențe din istoria relațiilor Muntelui Athos cu Principatele Române, de-a lungul timpului. Danii, închinări și ctitorii domnești la Athos până la secularizarea averilor mănăstirești”.

Subiectul, bogat spiritual și istoric este extrem de interesant prin faptul că subliniază constanța dialogului și a schimburilor de tot felul dintre Țările Române și Muntele Athos, de-a lungul timpului. Prezența românească la Sfântul Munte este una dintre cele mai numeroase astăzi și are în spate poate cele mai mari și mai generoase acte de donație și de sprijin pe care domnitorii români le-au făcut acestui loc privilegiat, care a iradiat sfințenie și lumină în toată lumea Ortodoxă.   

Restituirea adevăratei înțelegeri istorice a rolului jucat de Țările Române în sprijinirea Muntelui Athos reprezintă și o restituire a demnității comunității monahale românești, care viețuiește neîntrerupt de peste șapte secole aici și care, nici în ziua de astăzi, nu deține o mănăstire a ei, așa cum au toate celelalte națiuni ortodoxe, ci doar 2 schituri.  

Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom și poate fi accesată de pe situl Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, ot.ubbcluj.ro.

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Editura Renașterea la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Editura Renașterea la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului participă, și în acest an, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Vineri, 16 septembrie, editura noastră invită publicul iubitor de lectură la lansarea volumului „Parabolele Domnului” al...

Peste 17.000 de spectatori la WonderPuck 2022

Peste 17.000 de spectatori la WonderPuck 2022

De-a lungul unui weekend în care dress code-ul a constat în umbreluțe colorate, pelerine și cizme de ploaie, Festivalul Stradal WonderPuck a reunit un număr impresionant de spectatori. Peste 17.000 de persoane s-au bucurat de-a lungul a trei zile de spectacole de...