Cercul preoțesc Ilva Mică, reunit în parohia Feldru

de | oct. 26, 2015 | Activități parohiale

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preoţii din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică, coordonaţi de pr. Iuliu Brici, s-au întâlnit duminică, 25 octombrie 2015, în Parohia Feldru din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 16.00, în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în prezenţa a peste 400 de credincioşi, soborul preoţilor slujitori, alături de preoţii paroh1i Grigore Toader şi  Ioan Iliş, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr.  Ştefăniţă Potra de la Parohia Ilva Mică I a vorbit credincioşilor „Despre iubirea creştină” şi a subliniat că temeiul teologic al acestei iubiri este Sfânta Treime. Părintele a mai arătat că dragostea creştină este lepădare deplină de sine şi dăruire totală celuilalt.

Acest eveniment de bucurie duhovnicească continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Ilva3 Mică, prin care Mântuitorul Iisus Hristos este mărturisit în parohiile arondate cercului.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Feldru, recunoscută ca ,,biserica veche” datează din anul 1783, fiind prima biserică de zid şi cea mai veche pe Valea Someşului. Turnul bisericii s-a construit în anul 1848, când clopotniţa din lemn a ars, iar în 1900 biserica a fost acoperită cu tablă.

4În anul 1961, după mai multe lucrări de reparaţii, biserica a fost sfinţită de către vrednicul de pomenire P.S. Teofil Herineanu, episcop al Clujului. Ultimele lucrări s-au făcut între anii 1982-1985: tavanul plat a fost înlocuit cu o boltă, candelabrele şi mobilierul au fost schimbate, podul s-a lărgit şi biserica a fost tencuită în interior în vederea pictării în frescă, dar şi renovată în exterior. În anul 1986 la Duminica Tomii, biserica a fost resfinţită de către acelaşi ierarh vrednic de pomenire, ÎPS Teofil Herineanu.

Comunitatea ortodoxă din Feldru este păstorită în prezent de  vrednicii preoţi  Ioan Iliş şi Grigore Toader , care slujesc prin rotaţie la cele două biserici parohiale.

 

 

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...