Cercul preoțesc Mocod, reunit în parohia Nimigea de Sus

de | sept. 21, 2015 | Activități parohiale

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de părintele Dan Vasile, s-au întâlnit în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2015, în Parohia Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 17.00, în Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 10 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Coprean Cornel, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Creţa Ioan de la Parohia Floreşti a vorbit credincioşilor despre „Sfânta Cruce – piatră de poticnire sau Puterea lui Dumnezeu”, pornind de la textul paulin din I Corinteni 1, 23-24. Tot în cuvântul de învăţătură, părintele a subliniat că pentru creştinii dreptmăritori care şi-au asumat-o şi au înţeles-o drept cheie a mântuirii, pricinuitoare a Învierii şi vieţii veşnice, Sfânta Cruce este dătătoare de viaţă, călăuzitoare spre virtuţile ce au caracterizat Jertfa Mântuitorului: iubire nemărginită, smerenie deplină, răbdare, curaj şi dăruire. Apoi, părintele paroh Coprean Cornel a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi şi a precizat că această prezenţă a lor este un motiv de întărire în credinţă a credincioşilor săi.

Seara duhovnicească de la Nimigea de Sus continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, aceasta fiind cea de a cincea întâlnire din acest an prin care Hristos este mărturisit în parohiile arondate comunelor Nimigea, Zagra, Chiuza şi Runcu Salvei. Totodată acest eveniment se încadrează şi în seria de manifestări dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, în Patriarhia Română.

 

Scurt istoric al Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Sus

Comunitatea ortodoxă din Nimigea de Sus a fost până în anul 1985 atât parohie de sine stătătoare, cât şi filie a parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscută existenţa în sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, deşi este menţionată documentar doar din anul 1760. Biserica veche din lemn nu se mai păstrează astăzi, iar pe locul ei a fost ridicată în anul 1940 o biserică din zid ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” şi care slujeşte şi azi ca biserică parohială. Biserica actuală a fost sfinţită în anul 1971 de către vrednicul de pomenire Î.P.S. Teofil Herineanu.

Între anii 1991-1996 pereţii interiori au fost împodobiţi cu pictură executată în tehnica tempera, iar în urma acestor lucrări biserica a fost resfinţită în 28 septembrie 1997 de către Î.P.S. Irineu Bistriţeanul însoţit de P.S. Abel din Polonia.

Ultimele articole

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...