Colocviul „Orizontul culturii române. Formare și atitudine” la Mănăstirea Putna

de | aug. 20, 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna, în 20-24 august 2023, se va desfășura colocviul „Orizontul culturii române. Formare și atitudine”.

Manifestarea științifică este a XVII-a ediție a simpozionului anual al Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta”. Tematica aleasă pentru această ediție vizează existența culturală a românilor din interiorul și din afara granițelor noastre politice, spiritul creativ românesc în toate domeniile artei și științei și supraviețuirea actuală prin credință și cultură.

Cum reușim să rămânem în „orizontul culturii române”, în condițiile în care sistemul de învățământ este în suferință, exodul tinerilor valoroși continuă, iar vocile de autoritate ale comunității intelectuale românești nu au ecou?

Colocviul își propune să contribuie la reunirea forței, inteligenței și creației românilor, apreciate pretutindeni în lume.

Ca la fiecare dintre edițiile anterioare, temele conferințelor sunt din diferite domenii și preocupări intelectuale, de la studiul limbii, istorie, teologie, la literatură, filosofie, antropologie, muzică, arte plastice, critică de artă etc.

Colocviul anual de la Putna constituie un omagiu adus celor doi intelectuali încrezători în puterea unificatoare a culturii și spiritualității românești: acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta (1920–2006), unul dintre marii formatori ai atâtor generații de studenți, și acad. Dan Hăulică (1932–2014), critic de artă și artizan al revistei „Secolul 20”.

*

Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 20 august 1920 și a primit, în perioada interbelică, o educație orientată spre discipline umaniste. După al Doilea Război Mondial, a avut un parcurs științific care a dus-o în cele mai înalte foruri științifice și culturale. Între 1948 și 1982 a fost profesor la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, apoi director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, vicepreședinte al Academiei Române și director al Accademiei di Romania din Roma. Meritele culturale i-au fost recunoscute prin mai multe premii și distincții: Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internațional Herder, Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Italiene etc.

Principala sa preocupare, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere pedagogic, a fost studierea vieții și a operei lui Mihai Eminescu, pe care l-a considerat un model exemplar, a cărui cunoaștere este strict necesară formării elevilor și studenților, și un reper de neocolit pentru înțelegerea identității naționale românești și pentru cultivarea ei în contextul globalizării civilizației contemporane. Scrierile acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga aparțin acelei categorii de opere care nu cad în uitare odată cu trecerea timpului, ci tocmai noile generații au nevoie de adâncurile acestor opere.

Ca pedagog, înfruntând presiunile ideologiei comuniste din anii ʼ60–ʼ80 ai veacului anterior, a înscris Biblia în bibliografia studenților săi de la Universitatea din București. Începând cu anii ’90, când și-a putut exprima credința în public în mod explicit, a susținut numeroase conferințe și a acordat numeroase interviuri pe teme religioase.

În 5 mai 2006, a trecut la cele veșnice și a fost înmormântată, conform dorinței testamentare, la Mănăstirea Putna.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română