Copiii clujeni au învățat în biserică despre ia românească

de | iun. 1, 2018 | Activități parohiale

Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, a fost marți, 29 mai 2018, gazdă pentru elevii clasei pregătitoare A de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (dir. prof. Eugenia Marcu și Mirela Nicoară). Copiii au venit la biserică împreună cu Daniela Necula, prof. de religie și învățătoarea Dorina Bonda, pregătiți pentru a participa la o lecție despre ia românească, tema fiind: „Ia românească, un brand de țară”.

Cea care le-a descoperit celor mici tainele, simbolurile acestei „comori vestimentare” a poporului româna fost Stela Timar, profesor de chimie la această școală, dar și absolventă a secției de Artă sacră  a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.  Elevii au fost primiți cu drag de părintele Ciprian Taloș care a participat la discuțiile referitoare la tema propusă. A avut loc un dialog cu copiii despre motivele de pe ii, fiecare dorind să spună câte ceva despre „cămășuța” lui; astfel, împreună au descoperit proveniența motivelor cusute pe bluza tradițională românească. Copiii au aflat și despre Ziua Universală a iei care este celebrată în fiecare an, în data de 24 iulie, de Sânziene, când este sărbătoarea portului românesc în lumea întreagă.

Plecând de la un element de pe ie, ochiul care poate fi „Ochiul Atotcuprinzător al lui Dumnezeu”,  cei mici au fost îndemnați să fie ascultători și făcători de bine: „Dumnezeu vede adânc în sufletul nostru; dacă suntem mai buni, facem fapte bune și  așa suntem recunoscuți; omul bun face întotdeauna  fapte bune și o lume mai bună este făcută de oameni mai buni și oamenii mai buni cresc din copii buni care fac tot tot timpul fapte bune.” Un joc de cuvinte care ne arată că trebuie să fim atenți la tot ceea ce ne înconjoară și să învățăm de la toate să creștem frumos, cu iubire de Hristos și de oameni.

Activitatea s-a încheiat cu o mică agapă în sala de la demisolul bisericii.

Ultimele articole

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...