Printre pelerinii care s-au rugat de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la mănăstirea Dealu Mare din județul Maramureş, s-a numărat şi un grup de 50 de credincioşi din localitatea bistrițeană Ilva Mică. Aceştia au fost însoțiți de cei doi preoți parohi din localitate, Iuliu Brici şi Ştefăniță Potra, dar şi de preotul Emil Dănilă, care a slujit zeci de ani la altarul bisericii din Ilva Mică.

Prezența lor la acest aşezământ monahal se datorează starețului mănăstirii, protosinghelul Ioil Nicoară, originar din Ilva Mică. Părintele nu şi-a uitat rădăcinile şi, an de an, îi invită atât pe preoții cât şi pe credincioşii din localitatea sa natală, să participe la sărbătorile mănăstirii.

Deşi mănăstirea este ocrotită de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorea Sfintei Cuvioase Parascheva are o însemnătate aparte pentru acest loc de rugăciune, fiind al doilea hram al așezământului monahal, prilej cu care credincioşii din Ilva Mică au participat şi s-au rugat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți.

Pelerinajul la mănăstirea maramureșeană Dealu Mare începe să devină o tradiție pentru creştinii ortodocşi din Ilva Mică. Prin strădania preoților Iuliu Brici şi Potra Ştefăniță, este al treilea an consecutiv în care credincioșii bistrițeni înalță rugăciuni din acest colț de rai, binecuvântat de Dumnezeu.

 

Pr. Paul Gavriloaie