De Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, Episcopul-vicar Benedict s-a întâlnit cu tinerii din ATCOR și ASCOR Cluj

de | feb. 2, 2024

La Praznicul Întâmpinării Domnului, vineri, 2 februarie 2024, când este sărbătorită și Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a întâlnit cu tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj, precum și cu cei din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, vineri seara, în cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a felicitat pe cei prezenți, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, le-a adresat un cuvânt de învățătură și le-a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat la lectură și le-a citit din cartea „Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul” de Charlie Mackesy, o carte despre virtutea prieteniei și a iubirii aproapelui. Totodată, a vorbit despre importanța prezenței celor tineri în Biserică, dar și despre datoria Bisericii de a-i crește duhovnicește și de a le purta de grijă.

Întâlnirea a fost animată de cântece, jocuri de grup și de societate.

Marcată anual la data de 2 februarie, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox.

10 ani de ATCOR Cluj

Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) a fost înființată printr-o hotărâre a Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, din data de 19 februarie 2013, pentru a dezvolta activitățile de tineret din cele trei Eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ATCOR oferă tinerilor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud oportunităţi de dezvoltare activă și armonioasă, generatoare de schimbări pozitive. De asemenea, promovează valorile și morala creștin-ortodoxă, precum și o atitudine ecologică în rândul tinerilor.

De-a lungul timpului, ATCOR Cluj a organizat ateliere și seri de socializare, conferințe, convorbiri duhovnicești, tabere de tineret, pelerinaje, a ajutat la organizarea Întâlnirilor Tineretului Ortodox (ITO) etc.

Citește și Aniversarea a 10 ani de la înființarea Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși (ATCOR) Cluj

30 de ani de ASCOR la Cluj-Napoca

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) a fost fondată în 14 iunie 1990, la București, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, la inițiativa unor studenți și doctoranzi de la diferite facultăți. Organizația are caracter național, cu filiale în 18 centre universitare din țară și o filială în Mitropolia Basarabiei.

Filiala Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar primul președinte a fost studentul de atunci Ciprian Negreanu, actualmente duhovnicul comunității ASCOR Cluj-Napoca.

ASCOR Cluj-Napoca își are sediul la Biserica Studenților din Campusul universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca, lăcașul având hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Construirea unei biserici pentru studenții din campus a fost o dorinţă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă la data de  25 octombrie 2003, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2004, după un proiect realizat de arhitectul Dorel Cordoș. În data de 30 ianuarie 2005, la demisolul bisericii, același ierarh a oficiat prima Sfântă Liturghie, iar la data de 13 decembrie 2008, tot Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările și a săvârșit prima slujbă în interiorul noii biserici.

Biserica este construită din lemn, în stil maramureșean, în formă de cruce. Catapeteasma a fost împodobită cu pictură realizată de pictorul diac. Nicolae Bălan, iar pereții sunt străjuiți de icoane (pictate de preoteasa Corina Negreanu) în fața cărora ard neîncetat candele.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 12 iunie 2021 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La slujba de sfințire a participat și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

Citește și: Evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de ASCOR la Cluj

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...