Delegații din Republica Moldova și Ucraina, în vizită la Protopopiatul Huedin

de | nov. 13, 2018 | Activități parohiale

Mai multe delegații din Republica Moldova și Ucraina, au vizitat sediul Protopopiatului Ortodox Huedin, Cantina Socială a protopopiatului și Catedrala Moților din Huedin.

Aceste delegații au participat la proiectul Folclor românesc în context transfrontalier, organizat de Asociația Actived 2013 Huedin. Republica Moldova a fost reprezentată de tineri din localitățile Izbiște și Ungheni, iar Ucraina de tineri din Noua Suliță, Cernăuți și Apșa de Jos. La sediul Protopopiatului Huedin delegațiile au fost primite de părintele protopop Dan Lupuțan, care le-a urat bun venit și a rostit o rugăciune de binecuvântare, în paraclisul Sfinții Trei Ierarhi, iar apoi le-a vorbit despre istoricul protopopiatului. Câțiva tineri au interpretat pricesne. La finalul vizitei, părintele protopop le-a oferit membrilor delegațiilor cărți cu tematică duhovnicească. La rândul său, părintele protopop a primit din partea președintelui Asociației Actived 2013 Huedin, dl. Sobec Gheorghe, o medalie și o diplomă de mulțumire pentru sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea spectacolului de muzică populară românească LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!, din cadrul proiectului educativ internațional Folclor românesc în context transfrontalier.

Delegațiile au vizitat apoi Catedrala Moților, unde au fost întâmpinați de parohul Ioan Morcan, care le-a vorbit despre istoricul bisericii. La ieșirea din biserică cei prezenți s-au recules la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu, care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918. Aici, domnul profesor Horea Dorin Matiș – directorul Liceului Octavian Goga din Huedin, le-a vorbit membrilor delegațiilor despre martiriul protopopului.

La Casa de Cultură din Huedin a urmat spectacolul LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! unde tinerii din Republica Moldova și Ucraina au interpretat cântece patriotice.

Pr. Dan Mihai Muntean

corespondent radio Renașterea

Ultimele articole

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

În perioada 25-28 iulie 2022, în Parohia Ortodoxă Răscruci s-au desfășurat o serie de activități estivale, sub egida  Școlii de vară. La manifestări au participat peste cincizeci de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Activitățile primei zile s-au  desfășurat...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...