Demnitate și curaj:100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști, lansate de Poșta Română

de | nov. 20, 2023

Compania Națională „Poșta Română” a lansat, luni, 20 noiembrie, în 8 orașe din țară (București, Brașov, Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova), o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale, „Eroi anonimi”. Restul de 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste.

Atât cărțile poștale, cât și NFT-urile, sunt parte a campaniei „Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, și cu sprijinul Teatrului Național București.

Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023, își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.

„Am scos la lumină, cu ajutorul partenerilor de la CNSAS, acești eroi aproape necunoscuți, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceaușescu au avut curajul și demnitatea de a scrie și de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluții care să schimbe regimul. Am descoperit printre ei și poștași, chiar și un diriginte de poștă, femei, bărbați, pensionari sau elevi. Și pentru că Poșta Română conservă tradiția, dar îmbrățișează inovația, am lansat astăzi a doua colecție de NFT-uri din istoria Poștei Române, 100 de piese cu disidenți cunoscuți. Considerăm că societatea românească actuală are nevoie de aceste modele de înaltă verticalitate”, declară Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română”.

Demnitate și curaj:100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști, lansate de Poșta Română

Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, „cât de curând”, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, „Chipuri ale rezistenței”. Restul cărților poștale din colecția „Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională „Demnitate și curaj” – anunță Compania Națională „Poșta Română”.

În ce privește colecția de NFT-uri dedicată eroilor anticomuniști, Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, București spune că va ajunge pe piețele internaționale de profil, din marketplace-ul Institutului putând fi dusă oriunde. „Inițiativa pe care Poșta Română a avut-o împreună cu noi, în spațiul digital, este prima de acest fel, pentru că aduce o parte de istorie pe care unii nu au avut ocazia să o simtă pe pielea lor. Prin această colecție promovăm arta digitală în rândul tinerilor, antreprenorilor, oferind, de fapt, artă plină de conținut, de istorie și de simbolistică”, declară Adrian Victor Vevera.

Demnitate și curaj:100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști, lansate de Poșta Română

Colecția de cărți poștale este completată de broșura „Securitatea și secretul corespondenței”, editată de Compania Națională Poșta Română, care vorbește despre rolul Poștei în istoria României, chiar și în timpul perioadei comuniste, „când, dincolo de supravegherea strictă a Securității, românii au găsit modalități de a-și exprima opiniile prin intermediul acesteia”.

Povești noi ale disidenților necunoscuți pot fi urmărite pe landing page-ul campaniei „Demnitate și curaj” – www.posta-romana.ro/demnitate-si-curaj/,  precum și pe codul QR aflat pe spatele fiecărei cărți poștale. NFT-urile pot fi cumpărate de pe platforma ICI: https://nft.ici.ro/,  începând cu data de 20 noiembrie.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...