Dimitrie Cantemir | 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la trecerea în eternitate

de | oct. 15, 2023

Din perspectivă culturală, anul 2023 a fost instituit ca anul Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, pentru celebrarea vieţii şi operei cărturarului Dimitrie Cantemir, precum şi a operei compozitorului Ciprian Porumbescu.

Drept urmare, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la nașterea principelui (1673) Dimitrie Cantemir, respectiv a 300 de ani de la trecerea acestuia în eternitate (1723), invitat în emisiunea „Dialoguri” a fost dl Florian Dumitru Soporan, istoric medievist, cu preocupări referitoare la istoria medie universală și românească, națiunile medievale, istoria confesională și istoria loialităților. Autor al volumului – „Națiunea medievală în Europa Centrală şi de Est (secolele XIII-XVI) ” și a circa 80 de studii, articole și recenzii în reviste de specialitate, de cultură, de popularizare și în volume colective, dr. în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” (2006) și cercetător în cadrul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca.

Domn al Moldovei (1710-1711) în două rânduri, apoi consilier secret al țarului reformator Petru cel Mare, savant emblematic și membru al Academiei din Berlin, Dimitrie Cantemir a devenit cunoscut în Europa îndeosebi datorită lucrării sale Istoria Imperiului Otoman, publicată în engleză (1735 și 1756), franceză (1743) și germană (1745), apreciată de cărturarii vremii și considerată în secolele XVIII-XIX o referință în domeniu.
Evocarea vieții și operei celui care a fost enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compositor, Dimitrie Cantemir, vă invit să ascultați integral în emisiunea „Dialoguri”.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Dimitrie Cantemir | 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la trecerea în eternitate
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Este în plină desfășurare apelul lansat de Academia Română de acordare a burselor pentru elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Inițiativa face parte din proiectul „Academia Română în dialog cu tinerii“ și vizează susținerea...

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...