Drumeția îngerașilor

de | iun. 1, 2019

De doi ani, în parohia  ”Tuturor Sfinților”,  din Mănăștur s-a împământenit obiceiul de a organiza o excursie cu micii truditori de la cercul de pictură – ”Micul Iconar”. Ideea activității  îi aparține tânărului preot paroh Horea Petre, care a gândit-o ca pe o recompensă pentru munca acestor tineri la cercul de pictură.

În acest an excursia a fost ”legată” de ziua de 1 Iunie, ”Ziua Copilului”, o fericită alegere și un cadou meritat pentru copilașii noștri.

Traseul urmat a fost unul simplu  dar cu semnificații multiple : Cluj –Napoca – Huedin – Răchițele – Cascada Vălul Miresii – lacul Beliș – Mănăstirea Râșca Transilvană – satul Mănăstireni  – Cluj –Napoaca.

Așadar, copiii au putut să ia contact cu lumea minunată a satului românesc tradițional, un privilegiu pentru ei, deoarece mulți sunt trăitori în mediul urban.

Am plecat din Cluj – Napoca, pe o vreme nu prea prietenoasă, spre orașul Huedin, apoi la Răchițele, admirând peisajele frumoase și localitățile prin care am trecut.

Sosirea la Cascada Vălul Miresii a fost un moment de bucurie. Cei mici, dar și noi ce mai mari am rămas impresionați de ”arhitectura Creatorului” care a construit un loc atât de minunat, cu acea curgere de apă care se rostogolește amenințător , dar si maiestos peste stâncile golașe ale muntelui. Chiar dacă nu a fost soare și nu au putut face poze cu imaginea curcubeului, copiii s-au cățărat pe stânci și au căutat, fiecare, să se pozeze cu” vălul” de apă.

Drumul nostru a continuat, cu voie bună pe munte și am făcut un popas sus pe coama muntelui, unde prichindeii au alergat după floricele și admirând priveliștea ce se așternea pe depărtări.

S-a coborât spre stațiunea Beliș, am oprit și i-am dus pe copii să admire barajul și lacul de acumulare. Bineînțeles că au început să curgă întrebările, mai ales ale băieților despre adâncime , cine la făcut , când și multe altele . Ne-am străduit să dăm răspunsuri cât mai pertinente, așa că și noi ne-am reîmprospătat cunoștințele de geografie. Cea mai mare bucurie au avut-o copiii atunci când le-am propus o vizitare a lacului cu barca, mai ales că în ”port” se afla un adevărat ”lup de mare” – semăna surprinzător cu un viching, așa că ne-am urcat în două bărci si timp de o jumătate de oră ne-am plimbat pe lac.

Cu poze și regrete am urcat în microbuze și am pornit mai departe.

Cu ajutorul Domnului am ajuns la Mănăstitea Râșca Transilvană. Aici ne aștepta părintele stareț Casian. Intrând în locașul sfânt copiii s-au așezat cuminți și l-au ascultat cu atenție pe părinte care le-a spus câteva cuvinte despre viața  călugărilor , și câteva sfaturi de suflet.  După ce ne-am bucurat de priveliște am servit masa în trapeza mănăstirii. Copiii au apreciat nespus bunătățile cu care am fost așteptați în conditiile în care foamea  ne dădea târcoale după atâta drum și zbenguială. Mulțumind gazdelor și primind binecuvântarea părinților am pornit din nou la drum.

Undeva dupăamiază am ajuns în satul Mănăstireni  unde, în fața școlii, copiii din sat ne așteptau sfioși și curioși. După o scurtă prezentare făcută de părintele paroh Florin am intrat cu toții în clădirea școlii unde copii de la cercul de pictură le-au făcut cadouri micilor săteni, fiecare aducând cu el dulciuri, jucării și o lampă solară personalizată. De fiecare data cand lampa își va împrăștia luminița în sat, copilul își va aduce aminte cu drag de cel care i-a dăruit-o, de prietenul/prietena  lui/ei din Cluj. Părintele paroh din sat ne-a invitat apoi să vizităm biserica , un edificiu ridicat în anii ‘50 ai secolului trecut și care arată minunat. De aici am mers la casa parohială unde doamna preoteasă ne aștepta cu gogoși, palaniețe și alte bunătăți. Copiii s-au bucurat de ”parcul de distracții” al părintelui în care s-au jucat diferite jocuri consumându-și ultima brumă de energie.

Spre seară ne-am îndreptat spre Cluj – Napoca mulțumiți … și obosiți, dar bucuroși de o zi împlinită.

A fost o zi în care copiii au văzut altceva … au văzul izvoarele de unde își trag seva , au ajuns în ”țara” de unde vine veșnicia – SATUL ROMÂNESC.

Prof. Claudiu Dan

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...