Duminica Crucii, în parohia Vermeș

de | mart. 13, 2018 | Activități parohiale

În parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Vermeş, Protopopiatul Beclean, la Sfânta Liturghie a fost prezent în duminica a 3-a din post, părintele protosinghel Calinic de la Mănăstirea Nicula, fiind invitat de către părintele paroh Paul Ziman să întărească duhovniceşte credincioşi prin cuvântul său.

Părintele Calinic le-a împărtăşit credincioşilor din trăirile vieţii monahale vorbindu-le despre libertatea oferită prin urmarea lui Hristos pornind de la cuvintele Evangheliei „Oricine voieşte să vină după Mine…” (Mc. 8, 34), totodată amintind că aceste cuvinte scripturistice au fost temei pentru viaţa Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. La finalul slujbei părintele Calinic i-a miruit pe credincioşii prezenţi.

Tot în această zi rudeniile vrednicului de pomenire părintele Iudean Vasile au rânduit cele necesare pentru slujba parastasului, care s-a săvârşit în Biserica de lemn din cimitir, locul unde acesta a slujit timp de 29 de ani. Preacucernicul părinte a fost transferat la Vermeş de la parohia Cheţiu-Bozieş în anul 1945. Părintele Iudean Vasile a fost primul preot ortodox din localitate, iar în timpul pastoraţiei sale, localitatea Vermeş a fost ridicată la statutul de  parohie, după ce fusese filie a parohiei Lechinţa. După ce a dus greul vremurilor printr-o slujire exemplară şi jertfelnică, s-a pensionat de boală la vârsta de 56 ani.

Pr. Paul Ziman

Ultimele articole

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

În perioada 25-28 iulie 2022, în Parohia Ortodoxă Răscruci s-au desfășurat o serie de activități estivale, sub egida  Școlii de vară. La manifestări au participat peste cincizeci de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Activitățile primei zile s-au  desfășurat...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...