Episcopul Macarie a slujit la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă și la Biserica „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca

de | mart. 17, 2024

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 17 martie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a slujit în Parohia „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, în biserica parohială, situată pe Calea Dorobanților, Părintele Episcop Macarie a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Baciu, pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov (preot slujitor în cadrul parohiei), cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, preotul paroh Ioan Turc, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Il Gardellino”, dirijat de doamna conf. univ. dr. Liana Cadar-Manoleasa, cadru didactic la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Macarie a rostit un cuvânt de învățătură și a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, de la a cărui naștere s-au împlinit luni, 18 martie, 103 ani.

Vizită în Arhiepiscopia Clujului

Lansare de cărți

Miercuri, 13 martie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Episcopul Europei de Nord și-a lansat două dintre cele mai recente volume: „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului – vol. 1, Cântece ocazionale” și „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”.

Slujire la Paraclisul FTO

Joi dimineața, 14 martie, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, PS Episcop Macarie a oficiat Sfânta Liturghie, apoi, în aula facultății, s-a întâlnit cu studenții și a vorbit despre experiențele avute ca student teolog clujean, precum și despre misiunea sa în Peninsula Scandinavă. Vizita ierarhului se încadrează în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024). Episcopul Macarie a absolvit cursurile facultății în anul 2000 (promoția 1996-2000), iar ulterior a urmat un masterat și a realizat o teză de doctorat sub coordonarea pr. prof. Alexandru Moraru. Mai multe fotografii AICI

Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”

În după amiaza zilei de joi, de la ora 18:00, ierarhul a participat la Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” -Ediția a XI-a, ce a avut loc în sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor din Cluj-Napoca.

Liturghia și Parastasul oficiate de PS Macarie, duminică, 17 martie, la Biserica „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, încheie șirul evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii, pe data de 18 martie, a 103 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu, a spus pr. lect. Bogdan Ivanov, administratorul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului și Parohia „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...