Expoziția – concurs „Frumusețea” din cadrul Evenimentului „Ortodoxia”, ediția a II-a, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | mai 15, 2023 | Actualitatea religioasă

În perioada 13 februarie – 13 mai 2023, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univerității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, împreună cu Asociația „Chip și Asemănare” și Departamentul de Studii Iconografice al Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice, a organizat Expoziția – concurs „Frumusețea” din cadrul Evenimentului „Ortodoxia”, ediția a II-a. Manifestarea s-a dorit a fi un mijloc de promovare a activităților artistice de la specializarea „Artă Sacră” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean, dar și un mecanism de apropiere a elevilor de liceu de lumea universitară și de promovare a artei sacre în spațiul românesc.

Concursul s-a adresat atât elevilor de liceu din toată țara, cât și studenților facultății, specializarea Artă Sacră, nivel licență și master. Cei peste 100 de participanți au realizat reprezentări plastice care s-au încadrat în tema generală „Frumusețea”.

Sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 18:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, la Galeriile „Ermineia” (etajul 1) și „Imago” (etajul 2), a avut loc vernisarea lucrărilor participanților și premierea câștigătorilor, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși artiști clujeni și oameni de cultură, precum și a unui public divers.

La vernisaj au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, prodecanul instituții de învățământ teologic – pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru. Aceștia au apreciat lucrările expuse și i-au felicitat pe concurenți și pe profesorii îndrumători, totodată îndemnându-i și invitându-i pe elevii de liceu să-și șlefuiască talentul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul specializării „Artă Sacră”.

Coordonatorii evenimentului și curatorii expoziției au fost conf. univ. dr. Claudia Cosmina Trif, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și asist. asoc. univ. drd. Gabriel-Ștefan Solomon, cadru universitar al aceleiași facultăți și directorul delegat pentru acest eveniment din partea Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La finalul evenimentului au fost anunțați câștigătorii, iar premiile și diplomele le-au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Premiile au constat în diplome de participare, materiale de pictură, dar și alte facilități, printre care posibilitatea de a fi admiși fără examen la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră. Organizatorii au oferit și un premiu special, în memoria lect. univ. dr. Paula Bud, din dorința Facultății de a păstra vie amintirea Paulei Bud.

Lucrările vor rămâne pe simeze până la data de 31 mai a.c., iar expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...