Expoziție: Louis Laouchez. Amprente identitare

de | oct. 18, 2023

Institutul Francez și Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul la o expoziție eveniment, prima expoziție a unui artist caraibian în România.

„Povestea lui Louis Laouchez (1934-2016) este povestea unei explorări a identității. Povestea unui artist pionier din Martinica, ale cărui lucrări vibrante și expresive vorbesc despre originea populațiilor de culoare din Caraibe. Această expoziție se articulează în jurul conceptului de transmitere, o tematică pe care Louis Laouchez o abordează artistic într-o manieră subtilă și totodată plină de forță. Lucrările sale acționează asemenea unor punți între culturi și generații, conectând trecuturi și prezenturi într-un dans frenetic. Poartă în ele atât ecoul strigătului înăbușit al africanilor răpiți de pe tărâmurile natale pe vremea negoțului cu sclavi, cât și strigătul actual al antilezilor care își caută rădăcinile.

Născut în Martinica, și-a găsit, la început, inspirația, în peisajele și culturile insulei natale, urmând ca apoi să-și lărgească orizontul artistic studiind în sudul Franței, unde și-a perfecționat tehnica. Perioada petrecută în Africa a fost un prilej de a stabili legături profunde cu comunitățile locale, ceea ce i-a îmbogățit arta cu noi perspective și povești împărtășite. Revenirea în Martinica a fost momentul unei remarcabile fuziuni a acestor experiențe, Louis Laouchez concepând un limbaj artistic ce transcende granițele geografice și culturale. În creațiile sale ce recurg la mijloace de exprimare multiple, formele se amestecă și se individualizează, dau viață materiei și spațiului. Prezentate acum pentru prima dată în România, operele lui Louis Laouchez deschid o poartă către un dialog intercultural. Vizitatorii sunt invitați să descopere acest parcurs artistic lăsându-se purtați de rezonanțele universale ale artei și ale transmiterii” – precizează organizatorii.

Expoziția, organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, va fi deschisă publicului în perioada 25 octombrie – 12 noiembrie, miercuri – duminică, între orele 10:00 – 17:00.

Vernisaj: 25 octombrie, ora 18:00.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 1 iulie – 30 august 2024 o serie de activități sub genericul Vacanța la bibliotecă, o alternativă pentru copii și adolescenți de...