Festivalul Dumitru Fărcaș – o celebrare a muzicii folclorice autentice

de | oct. 11, 2023

Zestrea inestimabilă pe care Maestrul Dumitru Fărcaș a lăsat-o românilor va fi celebrată, în perioada 2-4 noiembrie, într-un cadru emoționant, în care oameni de suflet, prieteni ai Maestrului, alături de artiști de excepție ai scenei naționale și internaționale, vor purta publicul într-un univers muzical de neprețuit.

Organizat de Fundația Dumitru Fărcaș, Festivalul Dumitru Fărcaș propune evenimente emoționante:

  • În 2 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, vernisaj „Dumitru Fărcaș – OMUL din spatele taragotului”, o călătorie vizuală și sonoră ce invită publicul să descopere detalii mai puțin știute despre taragot și instrumentele de suflat tradiționale în inima tradițiilor românești. Alături de Călin Han, Toth Jozsef, dar și mulți alți invitați, vizitatorii vor explora lumea maestrului Dumitru Fărcaș, descoperind povestea omului din spatele muzicii ce a atins sufletele multor generații. Va fi „o seară plină de amintiri, muzică și comunitate, într-o atmosferă caldă și primitoare, completată de o degustare de vin”.
  • În 3 noiembrie, de la ora 18:00, publicul este invitat la Casa de Cultura a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca pentru a celebra muzica inegalabilei Maria Tănase și a iubitului maestru, Dumitru Fărcaș: Concertul tribut Maria Tănase și Dumitru Fărcaș. Alături de invitații Irina Sarbu, Cristian Totpati, Orchestra New Hope – dirijor Simona Strungaru, Taraful Fraților Cazanoi, dar și de actrița Elena Ivanca, spectatorii vor avea ocazia de a redescoperi frumusețea și profunzimea folclorului românesc. Fiecare notă muzicală va fi – spun organizatorii – „o punte între trecut și prezent, între inimile noastre și esența autentică a culturii noastre”.
  • În 4 noiembrie, de la ora 18:00, tot la Casa se Cultură a Studenților, concert folcloric de gală cu Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, aflată pentru prima dată la Cluj-Napoca, alături de Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, și mulți alții. De la ora 21:00 – Hori și joc, pe muzica unor tarafuri tradiționale din Transilvania, Maramureș și Banat (Taraful lui Emiluț de la Gherla, Frații Sicuța din Botiza și Taraful Frații Vincu, Banat), cărora li se vor alătura și alți instrumentiști și tânăra generație de taragotiști.

Festivalul Dumitru Fărcaș - o celebrare a muzicii folclorice autentice

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Nu am om”, spune, lipsit de ajutorul semenilor, slăbănogul de la scăldătoarea Vitezdei. Împovărat nu doar de neputința trupească, ci și de apăsarea singurătății printre oameni, de orbirea și neștiința că „unul altuia suntem mădulare”, e alinat cu mângâierea minunată...

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Sărbătoarea copilăriei începe la Filarmonica clujeană marți, 28 mai 2024 (Colegiul Academic) o dată cu spectacolul Punguța cu doi bani în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta dirijoarei-moderatoarei Dalma Toadere. Bilete disponibile...