Festivalul jocului tradițional, eveniment în premieră la Cluj-Napoca

de | oct. 12, 2023

Sute de jucăuși, alături de ceterași din județul Cluj, dar și de invitați speciali din Polonia vor evolua în cadrul Festivalului jocului tradițional, un eveniment organizat în premieră la Cluj-Napoca.

Manifestarea dorește să aducă în prim-plan și să promoveze bogata moștenire culturală a județului Cluj, dar nu numai, evidențiind muzica și jocurile tradiționale, transmise din generație în generație. Totodată, manifestarea oferă o oportunitate excelentă pentru publicul tânăr de a învăța mai multe despre cultura și tradițiile autentice, contribuind astfel la păstrarea și perpetuarea acestora.

Evenimentul va avea loc duminică, 29 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Vor participa: Formația de jocuri tradiționale din Frata – primaș Gheți Carol Daniel, Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu – primaș Stângaciu – Țuli Carol, Grupul tradițional al sătenilor din Negreni – primaș Gheorghe Chirilă, Grupul tradițional „Mărișana” din Mărișel, alături de taragotiștii de la Mărișel, Grupul „Tradiții ormănene” din Orman, primaș Dinu Mureșan, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” din Gilău, primaș Alin Roman, Școala de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca, primaș Stângaciu – Țuli Carol, Ansamblul folcloric „Tradiții – Someșul-Napoca” al USAMV Cluj – primaș Doru Dejeu și Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” – primaș Florin Măluțan.

Evenimentul se bucură și de invitații speciali: Ansamblul de jocuri tradiționale din Zakopane, Polonia, horitorul Vasile Soporan – Tezaur Uman Viu, alături de Ana Ilca Mureșan și Alin Victor Mureșan – primaș.

Spectacolul, prezentat de Grigore Sâmboan, este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

În cadrul manifestării vor fi prezentate și rezultatele amplului proiect, intitulat „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului imaterial”, derulat în perioada februarie – octombrie 2023 de instituția de cultură clujeană și care beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Prin acesta, instituția face cunoscut, pe plan național și internațional, patrimoniul cultural imaterial din România, iar pentru cultura tradițională din Zona de Munte a județului Cluj propune soluții de dezvoltare, în armonie cu ceea ce strămoșii au păstrat, creat și au lăsat ca moștenire descendenților, patrimoniu care joacă un rol important în modelarea viitorului. Astfel, va fi prezentat și website-ul www.traditiivii.ro, dedicat elementelor de patrimoniu imaterial din România.

Biletele sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Festivalul jocului tradițional, eveniment în premieră la Cluj-Napoca

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29 Colegiul Academic Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Gabriel Bebeșelea dirijor Ruslan Bârlea narator  Cornel Groza dirijorul corului Dan Variu La bulciug Ottorino Respighi Suita baletului Belkis, Regina...