Festivitatea de Absolvire a Promoţiei 2020-2023 de la Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

de | iun. 20, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat marți, 20 iunie 2023, la Festivitatea de Absolvire a Promoţiei 2020-2023 de la Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Festivitatea a debutat la ora 17:00, în capela Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, cu o rugăciune de mulțumire rostită de Părintele Mitropolit Andrei. Apoi, ierarhul i-a felicitat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură.

La eveniment, pe lângă familiile și cei dragi ai absolvenților, au luat parte colectivul profesoral, în frunte directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, pr. dr. Bogdan Chiorean, directorul Școlii Postliceala Sanitare, prof. dr. Adriana Rotar, și asistenta șefă Ana Olaru, care a avut și rolul de diriginte pentru Promoția 2020-2023.

Au absolvit cursurile de trei ani, urmate în cadrul acestei instituții de învățământ, 21 de asistenți medicali generaliști. Aceștia reprezintă a treia promoție a școlii din subordinea Arhiepiscopiei Clujului.

„Școala Postliceală Sanitară «Sfântul Nectarie» din Cluj-Napoca este singura școală de profil aflată în subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. Înființată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Școala întregește activitatea instructiv-educativă din cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie», instituție care pregătește cadre medicale la toate nivelurile: infirmieri (cursuri de calificare), asistenți medicali (studii postliceale și de licență), medici (studii de licență și programe complementare în vederea obținerii atestatului în îngrijiri paliative). De asemenea, Școala a trecut cu succes prin procesul de acreditare, primind recent vizita Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar”, conform pr. dr. Bogdan Chiorean.

Scurt istoric

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul). Centrul de îngrijiri paliative asistă anual peste 700 de pacienţi, acordând gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

În anul 2018, în cadrul Centrului a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

La ora actuală, dincolo de activitatea principală prin care instituția asistă pacienți cu boli cronice progresive în stadii avansate de boală, se desfășoară și o intensă activitate educațională. În cadrul Centrului există cursuri de calificare pentru infirmieri, pentru asistenți medicali generaliști, de specializare în îngrijiri paliative pentru asistenți medicali și medici, iar, din luna octombrie 2021, stagii de practică pentru studenții mediciniști.

Aniversarea a 10 ani în slujirea aproapelui

Luni, 8 mai 2023, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a aniversat 10 ani de la debutul activității medicale, precum și de la primirea primului pacient. În decursul celor zece ani, peste 6000 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială. Cu acest prilej, instituția a aniversat prin rugăciune cei zece ani de activitate și a organizat un moment de bilanţ şi reflecţie, în prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a conducerii și a angajaților centrului, precum și a oficialităților locale, a colaboratorilor și a susținătorilor proiectului medico-social de paliație.

Mai multe detalii în articolul 10 ani în slujirea aproapelui – Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...