Film documentar etnografic „Ilarion Mureșan, călugărul iconar de la Nicula”, prezentat publicului clujean

de | mart. 21, 2024

De Buna Vestire, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, prezintă publicului clujean filmul documentar-etnografic „Ilarion Mureșan, călugărul iconar de la Nicula”, un material apărut sub egida Tradiții Clujene. Realizat de biroul de cercetare a instituției, în martie 2023, filmul conține ultimul interviu cu cel căruia îi datorăm perpetuarea artei pictării icoanelor pe sticlă în centrul de la Nicula.

Producția a fost inclusă în dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu,  pe care instituția l-a întocmit și l-a trimis la Ministerul Culturii. Din păcate, trecerea la cele veșnice a monahului,  în aprilie 2023, a făcut ca titlul să nu mai poată fi acordat.

Filmul va fi prezentat publicului în cadrul concertului de pricesne, muzică religioasă și cultă „Tradiții clujene, de Buna Vestire”, luni 25 martie 2024, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Evenimentul este o continuare a proiectului amplu desfășurat de CJCPCT Cluj în anul 2022, când instituția a marcat împlinirea a 80 de ani de viață și 50 de ani de activitate artistică ai părintelui Ilarion, printr-o expoziție de excepție, ce a fost deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și lansarea unui album.

CJCPCT Cluj aduce astfel un omagiu arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, pentru neprețuita contribuție la dăinuirea acestui valoros element din patrimoniul românesc, pictura icoanelor pe sticlă niculene.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

***

După intrarea în obștea mănăstirii, părintele Ilarion a început să picteze icoane pe dosul „glajei”, cu talent și tenacitate, folosind vechi izvoade niculene din secolele XVIII-XIX, respectând stilul și cromatica vechilor pictori țărani, care au făcut acest centru atât de cunoscut. Totodată, având și un spirit inovator, a dat naștere unor creații proprii, în care elementele bizantine se împletesc cu cele ale picturii naive țărănești, cu accentul pus pe prezența elementelor decorative în compoziție și inserarea unor detalii caracteristice peisajului și satului transilvan. Neobosita și bogata activitate artistică i-a adus recunoașterea și aprecierea, concretizate în numeroase expoziții găzduite în muzee de prestigiu din țară și străinătate.

În paralel, arhidiaconul Ilarion Mureșan și-a dovedit vocația de colecționar și recuperator încă de la venirea, în 1962, la Mănăstirea din Nicula. Printr-o campanie asiduă de deplasări pe teren a reușit să adune în patrimoniul mănăstirii vechi icoane pe lemn și sticlă, astfel că de la aproximativ 10 icoane vechi pe care le avea mănăstirea la sosirea monahului, în 1974 patrimoniul așezământului ajunsese la peste 700. După dispariția acestei impresionante colecții în incendiul din 1974, părintele a reluat campania de colectare a unor vechi icoane care sunt expuse în prezent în incinta mănăstirii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură