Finalist X Factor, la strana mănăstirii clujene Nicula

de | aug. 18, 2020

Nepot de preot, originar de pe meleaguri bistrițene, tânărul Cristian Moldovan s-a apropiat de muzica bizantină în urmă cu patru ani. Studiază teologia în capitală și face parte din grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București.

Datorită talentului său, a participat acum doi ani și la concursul X Factor, unde a ajuns până în finală. În acest an, pe toată dura postului Adormirii Maicii Domnului, alături de membrii grupului de muzică bizantină „Savaot”, grup pe care l-a inițiat, a dat răspunsurile la strana mănăstirii clujene Nicula.

De mic, Cristian participa, împreună cu familia, la pelerinajul anual de la Nicula. „De atunci mă atrage această mănăstire și atmosfera de rugăciune către Maica Domnului”, spune tânărul de 18 ani. Așa că, în acest an, la invitația părinților și starețului mănăstirii, Cristian, împreună cu alți tineri care fac parte din grupul de muzică bizantină „Savaot”, grup pe care l-a format și pe care-l coordonează, a dat răspunsurile la strană, pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului, dar și la slujbele arhierești oficiate aici, cu ocazia hramului.

Cu acest grup cântă periodic în orașul Bistrița, la parohia ortodoxă „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. „Pentru noi a fost o bucurie foarte mare că am luat parte la aceste slujbe. Ne-am împlinit sufletește, pentru că ne-am rugat neîncetat zi de zi la strană”.

Dragostea pentru biserică și slujbe i-a insuflat-o bunicul său, care a fost preot la Mărișel, pe Valea Șieului, județul Bistrița-Năsăud.

„Încă de la 3-4 ani stăteam cu bunicul în altar și așa am învățat rânduiala de a merge la biserică și pe cea a cântărilor de la strană. Însă, după ce bunicul meu a încetat din viață, acum patru ani, din acel moment am început să iubesc muzica bizantină și să mă apuc de studiu, pentru că nu este simplu și necesită foarte mult studiu și pasiune”.

Așa a ajuns să urmeze cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București. Tot aici activează în cadrul grupului psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale, unul dintre cele mai cunoscute grupuri psaltice de la noi din ţară, sub conducerea dirijorului şi fondatorului său, arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei patriarhale.

Datorită talentului său, în anul 2018, Cristian a ales să participe la concursul X Factor, unde a ajuns până în finală.

„Pentru mine a fost o experiență copleșitoare, nu pot exprima în cuvinte”. În cadrul X Factor, Cristian spune că a fost și un mărturisitor al credinței.

„Am spus mereu că sunt ortodox, că sunt creștin, că merg la biserică, unde cânt muzică psaltică. Cu toate că unii au fost sceptici, în urma performanței mele m-au felicitat și au avut curiozitatea de a afla cum un tânăr la teologie poate ajunge atât de departe într-un concurs de acest gen”.

 „Să iubească muzica și să fie cât mai aproape de biserică!”, e îndemnul pe care Cristian Moldovan îl transmite celor de vârsta lui.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024. Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur,...