Gala Premiilor Gopo 2024: Apel de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj

de | ian. 19, 2024

Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București. Organizatorii anunță deschiderea apelului de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj, data limită pentru înscrieri fiind 5 februarie 2024.

Criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite de 33 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2023. Filmele românești produse în România sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, și care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 și au beneficiat de cel puțin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesioniști din industria cinematografică. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme prezentate și premiate în marile festivaluri naționale și internaționale, precum: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor; Libertate (r. Tudor Giurgiu) prezentat în premieră mondială la TIFF 2023, distins cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo; MMXX în regia lui Cristi Puiu, care a avut premiera mondială în cadrul Competiției oficiale de la San Sebastian. Pe listă sunt și filme cu succes la public precum Taximetriști (r. Bogdan Theodor Olteanu), lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – Miami Bici 2 și Ramon, cât și documentare apreciate și premiate, precum Între Revoluții, filmul regizorului Vlad Petri, distins în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin cu FIPRESCI – Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film, și în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2023, cu premiul pentru Lungmetraj și Premiul FIPRESCI.

Printre documentarele eligibile se numără și Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) sau Playback (r. Iulia Rugină).

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2023 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (național sau internațional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producțiile românești care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puțin un festival competitiv (național sau internațional) în cursul anului 2023. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 ianuarie 2024 – 5 februarie 2024. Producătorii și realizatorii de film din România sunt invitați să completeze fișa tehnică disponibilă online pe: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament

Gala Premiilor Gopo 2024 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...