Hram la capela Şcolii „Constantin Brâncuşi” din Cluj-Napoca

de | dec. 10, 2015 | Activități parohiale

În Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, marți, 8 decembrie 2015, au avut loc mai multe evenimente, a transmis pentru Radio Renașterea, coordonatorul activităților cu tinerii și copiii din parohie, Marilena Asănică.

De dimineaţă, preoții Nicolae Buda și Dorel Man au slujit la Capela „Sfântul Nicolae” de la Școala „Constantin Brâncuși” din municipiu, prilej de a sărbători împreună cu elevii și dascălii, hramul capelei. Activitatea a început cu Acatistul Sfântului Nicolae, la care copiii au dat răspunsurile la sfârșitul condacelor și icoaselor. Părintele Nicolae Buda le-a povestit despre Sfântul Nicolae, sfătuindu-i pe copii să fie cuminți, să asculte de părinții lor, să învețe, accentuând importanța educației primite în familie, la școală și la biserică. Elevii clasei a III-a A, îndrumați de învățătoarea Rozalia Anghel, împreună cu elevii din clasa a VII-a A, coordonați de Daniela Necula, profesoara de religie, au colindat și au susținut un mic program artistic, în cinstea ocrotitorului lor.

În săptămâna premergătoare hramului capelei, elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi” s-au mobilizat și au dăruit pachete Asociației Filantropice „Christiana” și Preventoriului TBC de copii Ilișua, activitate pentru care preoții le-au mulțumit și i-au felicitat. Elevii au fost însoţiţi de prof. Eugenia Marcu, directoarea școlii, prof. Mirela Nicoară, directoare adjunctă, Maria Țibre, profesor de sprijin, Felicia Țandău, medicul școlii, Anicuța Selejan, asistentă medicală și Maria Ludușan, bibliotecară. Părintele Dorel Man le-a dăruit tuturor iconițe și calendare, iar copiii au colindat.

Tradiţii de Crăciun

După amiază, la ora 16.00, Biserica „Naşterea Domnului” a fost gazdă pentru elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi” din Cluj-Napoca. În cadrul Parteneriatului „Cu Hristos în fața marilor încercări din viața de școlar”, încheiat între cele două instituții, s-a desfășurat activitatea „Tradiții de Crăciun”.

Elevii clasei a III-a A, împreună cu învăţătoarea Rozalia Anghel și Daniela Necula, profesoara de religie, și alți elevi din cadrul acestei școli, au fost întâmpinați de pr. Nicolae Buda și au avut ca invitați pe Marinela Istici, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Cluj-Napoca, Ioana Breda Morar, interpret de muzică populară și etnolog și Adriana Anton, de la aceeași instituție. Cu acest prilej a avut loc o dezbatere despre sem­nificația colindelor și a obiceiurilor dedicate sărbătorii Crăciunului.

Elevii au colindat împreună cu invitații și cu toți cei prezenți. De asemenea, în cadrul acestei manifestări, copiii au pregătit pachete cu alimente pe care le-au dăruit unor familii care au nevoie de sprijin, din cadrul Parohiei „Naşterea Domnului”. Pentru osteneala lor, elevii au fost răsplătiți cu pachețele de dulciuri.

Ultimele articole

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor a împăratului păgân Deciu (249-251), un tânăr cu numele Petru a fost prins în Lampsac, o cetate aflată în Helespont. Petru a fost adus la dregătorul Optimus şi silit să jertfească zeiţei Afrodita. Dar nu a vrut să se supună...

Misionari și misionarism

Misionari și misionarism

Înainte de înălțarea la cer, Domnul Hristos le-a zis ucenicilor: „mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până...

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...