Hramul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Sus

de | dec. 7, 2015

Parohia Nimigea de Sus din protopopiatul Năsăud s-a aflat duminică, 6 decembrie 2015, în zi de sărbătoare, prilejuită de prăznuirea hramului bisericii parohiale din localitate, aflată sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”. Tot cu această ocazie s-a lansat şi cartea „Istoria satului meu. Nimigea Românească – Nimigea de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud” a domnului colonel Vasile Măgeruşan, fiu al satului şi preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala judeţului Bistriţa-Năsăud.

8Sărbătoarea nimigenilor a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei cu Litie, la care au luat parte numeroşi copii şi credincioşi ai parohiei şi a continuat cu Sfânta Taină a Spovedaniei. În ziua hramului, un sobor de cinci preoţi, alături de pr. paroh Coprean Cornel, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La slujbă au participat numeroşi credincioşi ai parohiei, fiii satului, autorităţile locale şi judeţene, scriitori, cadre militare, jurnalişti şi mulţi alţi invitaţi de seamă.

În cuvântul de învăţătură părintele Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă”, filiala Bistriţa-Năsăud, a vorbit despre virtutea bunătăţii, plecând de la exemplul Mântuitorului Iisus Hristos din pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii şi exemplificând cu viaţa Sfântul Ierarh Nicolae. La final a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii bisericii, dar şi pentru eroii satului căzuţi pe câmpul de luptă în primul şi cel de al doilea război mondial.

Dată fiind perioada Postului Crăciunului în care ne aflăm, copiii şi tinerii din parohie au susţinut un Hramul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Susscurt concert de colinde, înfrumuseţând astfel întreaga sărbătoare a comunităţii.

Dimensiunea duhovnicească a sărbătorii a fost dublată de una culturală, întrucât în continuare a avut loc lansarea cărţii sus-amintite în Căminul Cultural din Nimigea. Au luat cuvântul Mircea Runcan – primarul comunei Nimigea, Viorel Pupeză – fiu al satului şi fost prefect, Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Măgeruşan – autorul studiului monografic, dar alocuţiuni au rostit şi alţi oameni de cultură.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului s-au încheiat seara cu slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, săvârşită de la ora 17.00 în biserica parohială. Bucuria trăită de credincioşii nimigeni este cu atât mai mare, cu cât anul acesta se împlinesc 75 de ani de când se slujeşte în biserica de zid, ce îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...