Hramul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Sus

de | dec. 7, 2015 | Activități parohiale

Parohia Nimigea de Sus din protopopiatul Năsăud s-a aflat duminică, 6 decembrie 2015, în zi de sărbătoare, prilejuită de prăznuirea hramului bisericii parohiale din localitate, aflată sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”. Tot cu această ocazie s-a lansat şi cartea „Istoria satului meu. Nimigea Românească – Nimigea de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud” a domnului colonel Vasile Măgeruşan, fiu al satului şi preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala judeţului Bistriţa-Năsăud.

8Sărbătoarea nimigenilor a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei cu Litie, la care au luat parte numeroşi copii şi credincioşi ai parohiei şi a continuat cu Sfânta Taină a Spovedaniei. În ziua hramului, un sobor de cinci preoţi, alături de pr. paroh Coprean Cornel, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La slujbă au participat numeroşi credincioşi ai parohiei, fiii satului, autorităţile locale şi judeţene, scriitori, cadre militare, jurnalişti şi mulţi alţi invitaţi de seamă.

În cuvântul de învăţătură părintele Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă”, filiala Bistriţa-Năsăud, a vorbit despre virtutea bunătăţii, plecând de la exemplul Mântuitorului Iisus Hristos din pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii şi exemplificând cu viaţa Sfântul Ierarh Nicolae. La final a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii bisericii, dar şi pentru eroii satului căzuţi pe câmpul de luptă în primul şi cel de al doilea război mondial.

Dată fiind perioada Postului Crăciunului în care ne aflăm, copiii şi tinerii din parohie au susţinut un Hramul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Susscurt concert de colinde, înfrumuseţând astfel întreaga sărbătoare a comunităţii.

Dimensiunea duhovnicească a sărbătorii a fost dublată de una culturală, întrucât în continuare a avut loc lansarea cărţii sus-amintite în Căminul Cultural din Nimigea. Au luat cuvântul Mircea Runcan – primarul comunei Nimigea, Viorel Pupeză – fiu al satului şi fost prefect, Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Măgeruşan – autorul studiului monografic, dar alocuţiuni au rostit şi alţi oameni de cultură.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului s-au încheiat seara cu slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, săvârşită de la ora 17.00 în biserica parohială. Bucuria trăită de credincioşii nimigeni este cu atât mai mare, cu cât anul acesta se împlinesc 75 de ani de când se slujeşte în biserica de zid, ce îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Ultimele articole

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

În data de 15 mai este serbată Ziua Internaţională a Familiei. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei. Anul acesta. Duminica Familiei Creștine este serbată în 14 mai. Cu această ocazie, vă...

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca. Între produsele prezentate de studenți se numără palaneț cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor Universitatea de Științe Agricole și...

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...