Hramul istoric al Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” de la Cetatea Ciceului. Arhim. Dumitru Cobzaru: „avem șansa de a lăsa moștenire urmașilor un loc sfânt”

de | aug. 21, 2023

În Duminica a 11-a după Rusalii, 20 august 2023, Mănăstirea „Sfinții Mărturisitori Ardeleni” – „Petru Rareș Vodă” de la Cetatea Ciceului, județul Bistrița-Năsăud, și-a serbat hramul istoric.

La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

De la ora 10, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Din sobor au mai făcut parte: Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, Protos. Teofan Timiș, starețul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă”, Arhid. Dan Văscu, directorul Radio Renașterea și alți clerici invitați.

Prin Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” avem șansa de a lăsa moștenire urmașilor un loc sfânt

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru a tâlcuit pericopa evanghelică și a îndemnat ca la finalul fiecărei zile să facem un bilanț al faptelor noastre, raportându-ne atât la Dumnezeu cât și la semenii noștri. De asemeanea, a subliniat importanța ctitoririi acestei mănăstiri în imediata apropiere a cetății de la Ciceu și a evocat personalitatea voievodului Petru Rareș.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a citit o rugăciune și s-a stropit cu aghiasmă locul pe care urmează să fie construită stăreția mănăstirii.

La slujbă au participat numeroși credincioși alături de reprezentanți ai autorităților centrale și locale: dl. Bogdan Ivan Gruia, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, dl. Teofil Cioarbă, Prefectul Județului Bistrița-Năsăud și dl. Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean, care, la momentul chinonicului, împreună cu credincioșii a interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.

De la ora 13, în poiana de la poalele cetății a avut loc festivalul dedicat voievodului Petru Rareș. Evenimentul, ajuns la cea de a 53-a ediție a debutat cu o rugăciune și a fost moderat de ing. Valentin Mureșan, primarul comunei Ciceu Mihăiești, ctitor al Mănăstirii „Petru Rareș Vodă”.

Hramul istoric al Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” de la Cetatea Ciceului. Arhim. Dumitru Cobzaru: „avem șansa de a lăsa moștenire urmașilor un loc sfânt”

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înfiinţată în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan. Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Părintele protosinghel Teofan Timiş, stareţul mănăstirii, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis şi o biserică – un model fără turle și cupolă – care se află în stadiu de finisaj interior și exterior. Deasemenea, Părintele Teofan a reușit să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii.

Mănăstirea se află în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe lăcaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.

La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

Foto: Dumitru Cucură

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...