Hramul Mănăstirii Bârsana și aniversarea a 30 de ani de la reînființarea așezământului monahal

de | iun. 30, 2023

În ziua pomenirii Soborului Sfinților 12 Apostoli, vineri, 30 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de ierarhi, a slujit la Mănăstirea Bârsana, cu prilejul hramului și aniversării a 30 de ani de la reînființarea așezământului monahal. Lăcaşul de cult a fost pus sub ocrotirea Sfinţilor 12 Apostoli de către vredincul de pomenire Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.

Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei au slujit:

 • Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale;
 • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
 • Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului;
 • Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
 • Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului;
 • Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei;
 • Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei;
 • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
 • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei;
 • Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului,
 • Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre râvna și misiunea celor 12 Apostoli.

„La acest măreţ hram al Mănăstirii de la Bârsana e bine să ne gândim la râvna celor 12 Apostoli, pentru că ea a fost mare şi au mers cu propovăduirea până în capăt (…). Văzând râvna mare a celor 12 Apostoli, ar trebui ca şi în sufletul nostru să se aprindă râvna pentru Biserica lui Hristos, pentru Evanghelia lui Hristos”, a subliniat ierarhul.

 

La finalul Sfintei Liturghii, PS Timotei Sătmăreanul a citit „Actul Aniversar” alcătuit de către PS Episcop Iustin, chiriarhul locului, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la reînființarea așezământului monahal.

„Prezența noastră arată prețuire înaltă pentru jertfa soborului de măicuțe, în frunte cu maica stareță, stavrofora Filofteia Oltean, pentru arhitectul Dorel Cordoș și echipa de meșteri maramureșeni din Bârsana. Exprimăm, totodată, multă cinstire și părintească iubire tuturor credincioșilor”, se arată în actul aniversar.

Ierarhii prezenţi au primit în dar din partea Mănăstirii Bârsana câte un rând de veşminte arhiereşti cu motive maramureşene, câte o plachetă aniversară şi o monografie-album cu Mănăstirea Bârsana.

Părintele Mitropolit Andrei a oferit maicii starețe Filofteia Oltean Crucea Ariepiscopală. De asemenea, PS Părinte Episcop Iustin a oferit distincţii maicii stareţe Filofteia Oltean, maicii stavrofore economă Emanuela, pictorului Octavian Ciocşan și tuturor monahiilor din cadrul așezământului monahal.

PS Părinte Episcop Iustin a fost distins de primarul Toader Ştefanca şi Consiliul Local cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Bârsana, iar maica stareţă Flofteia Oltean a primit din partea comunei o distincţie de excelenţă. De asemenea, stareţa mănăstirii a primit o distincţie din partea Parlamentului României, înmânată de deputatul Gabriel Zetea.

 

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Andrei Fărcaș / Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...